Rutte fietst 'm erin!

22 februari 2021 10:40

Járen geleden was er het TV-programma 'Te land, ter zee en in de lucht'. Het was het ballorige, toen grappige TV-programma (check Youtube) in komkommertijd. Het kende verschillende onmogelijke onderdelen. Eén daarvan was 'Fiets 'm erin'. Liefst met een compleet verbouwde fiets over een heel smal balkje van de ene kant van de haven naar de andere. Weinig kans, dus… plons!

Daar moest ik nou zopas aan denken toen ik in het nieuws onze premier Mark Rutte weer zag fietsen. Eén hand aan het stuur, appeltje met een hap eruit in de andere. Sportief trappend komt 'ie eraan: op de standaard, op slot, sleuteltje goed opbergen en naar binnen. En nota bene niet met een appel, maar met zijn ontslagbriefje in de hand, op de fiets naar de Koning. Toch een spannend moment, lijkt me, en houd dan je stuur maar eens recht. Voor het oog van de camera's redde hij het, en zonder zijwieltjes.

Of je hem nou mag of niet, het is wel mooi en stoer, vind ik. Geen dure auto met chauffeur, gewoon met eigen kracht op de pedalen richting Paleis. Zo heeft hij al heel wat smalle balkjes afgefietst, maar nu toch een keer net niet het Balkenende gehaald: plons!

De fiets, het vergeten woon-werkvervoermiddel? Dat zou jammer zijn. Zeker in deze Coronatijd is de fiets een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde. Uiteraard, voor degene die niet te ver van het werk woont en tegen een spatje regen kan. Voor werkgever én werknemer bovendien fiscaal heel interessant! Voor een ter beschikking gestelde (elektrische) fiets van de zaak geldt een bijtelling bij het loon van 7%; dat kost de werknemer maar een paar euro per maand.

En ook het aan een werknemer geven of vergoeden van een fiets; als er nog vrije ruimte in de werkkostenregeling WKR is, kost het hem niets en kan er ook nog een kilometervergoeding worden gegeven. Jaja, natuurlijk ook goed voor het milieu en de gezondheid van de werknemer... hoewel een elektrische... En er kan uiteraard ook volop privé mee worden rond gecrost. Mooi hoor!

Natuurlijk, wel effe goed samen met de belastingadviseur kijken naar de precieze regels voor het maatwerk. Maar het is laaghangend fiscaal fruit. Ik zou zeggen: pakken, die appel en fiets 'm erin!

Henk-Jan Roersma RB

Countus Businessteam Directeur MKB Flevoland

(Foto: Marco ter Beek)