Rubriek Nieuwe Zaken: Duin Brouwerij

09 juli 2020 12:01

 Elke editie stelt Almere Zaken een nieuwe ondernemer uit Almere voor.  Deze keer is dat Daan Aerts, van Duin Brouwerij uit Almere Poort, een bedrijf dat speciale Almeerse bieren ontwikkelt en op de lokale markt brengt.

 

Hoe ben je op het idee gekomen om Duin Brouwerij op te zetten?

Mijn vrouw Lotje en ik waren altijd al bierliefhebbers. We proefden graag Craft bier die met name door de kleinere brouwerijen gebrouwd worden. Toen we een keer op De Kemphaan zagen dat ze daar een brouwcursus gaven, hebben we ons direct ingeschreven. Tijdens de cursus waren we al enorm fanatiek. We maakten allemaal noties en besloten om mee te doen met het Nederlands Kampioenschap voor Amateurbrouwers. Wij deden met 2 bieren mee en zijn 5e en 8e geworden van ruim 150 deelnemers. Hier waren wij best trots op en wat bijna nog belangrijker is, de punten van kritiek die we zelf hadden op ons biertje, kwam ook overeen met wat de vakjury vond. Toen viel het kwartje dat we voor beginnende brouwers goed op koers waren en dat ook zelf gemaakte recepten in de smaak vielen.

 

Hoe heb je de stap gezet om vanuit loondienst ondernemer te worden?

Ik was al een tijd niet helemaal happy meer in mijn werk. Ik werkte als leraar economie in het voortgezet onderwijs hier in Almere, maar kon daar steeds minder goed mijn draai vinden. We besloten om de stap nemen en ik ben me toen volledig op de brouwerij gaan storten. Recepten verfijnen, etiketten ontwerpen, het is meer dan een fulltime baan. De eerste 500 liter was binnen drie weken uitverkocht. Daarna ging het snel, en nu liggen we in diverse horeca van Almere en in diverse winkels van Almere zoals de Kaasmakerij in Haven, Jumbo Supermarkten en de Gall & Gall in Poort.

 

Wat heb je gemerkt van de coronacrisis?

In het begin viel alles stil. De horeca is natuurlijk hard getroffen door corona en dat hebben wij ook gemerkt. Dat was nogal een domper, want het leek erop dat ik vanaf april zou kunnen leven van mijn onderneming. Dat heb ik iets naar voren moeten schuiven. Maar al vrij snel werd het gelukkig weer drukker, juist door creatieve acties die op touw werden gezet. Zo hebben hebben we meegewerkt aan borrels aan huis waar bier in zat van Duin Brouwerij en leveren we ook bier aan voor de FlevoBierBox. Dat het toch ineens zo druk werd, is nog wel een uitdaging, want uit voorzorg hadden we in het begin van de coronacrisis juist wat minder bier gebrouwen. Achteraf was dat helemaal niet nodig geweest en nu gaan we dan ook weer met volle kracht vooruit en flink brouwen.

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Wat ik het allerliefste wil is zelf mijn eigen brouwerij neerzetten. Nu brouw ik weliswaar mijn eigen bieren zelf, maar daarvoor maak ik gebruik van andere brouwerijen. Een eigen brouwerij zorgt ervoor dat ik het gehele brouwproces zelf kan beheersen en dat is toch waar ik als brouwer
naar streef. Inmiddels is het plan al gevorderd en heb ik diverse locaties in gedachten, zoals op het Muiderzand. Er komt veel bij kijken, je moet de juiste vergunningen hebben en het is natuurlijk een flinke investering. Maar mijn doel staat vast: de eigen brouwerij gaat er komen.

 

Ook in aamerking komen voor deze rubriek? Stuur een korte pitch met wie je bent en wat je doet naar: redactie@almerezaken.nl