Overijssel: aanvraag natuurvergunning Lelystad Airport onjuist

07 april 2021 13:00

De aangevraagde natuurvergunning voor Lelystad Airport is onjuist. Dat stelt de de provincie Overijssel in een zienswijze die is ingediend met negen gemeenten in die provincie.

Volgens de indieners klopt de onderbouwing van de aanvraag niet en zijn er grote onduidelijkheden over de stikstofuitstoot. Eerder stelden belangengroepen al dat er fouten staan in de vergunningaanvraag en dat de gang naar de rechter wordt genomen als er toch een vergunning wordt afgeven.

Volgens de Overijssel en de negen gemeenten is de aangevraagde natuurvergunning voor 10.000 vliegbewegingen, terwijl het vliegveld in Lelystad door moet groeien naar 45.000 vliegbewegingen.

"Opknippen van de vergunning is wettelijk niet toegestaan. De vergunning moet betrekking hebben op het hele project", stelt Overijssel.

De realisatie van Lelystad Airport loopt nu al jaren vertraging op. De luchthaven zou drie jaar geleden al open gaan voor vakantievluchten, om daarmee Schiphol te ontlasten maar de opening werd telkenmale uitgesteld. De infrastructuur ligt al bijna helemaal klaar, zo is de verkeerstoren verhoogd en ligt de vertrek- en aankomstterminal nu ongebruikt. De opening staat nu gepland voor volgend jaar.

De verkeerstoren werd al verhoogd. (Foto: aangeleverd)