Online opening Flevolands paviljoen Floriade

04 juni 2021 09:55

Het eerste paviljoen van de Floriade Expo 2022 wordt vandaag online geopend. Het gaat om het Flevolandse paviljoen Food Forum, waar het gebouw het verhaal van Flevoland zichtbaar maakt. Marco Smit, directeur Horizon, vertelt tijdens de online opening over het Business-to-Business programma in Food Forum en de kansen hierbij voor Flevolandse ondernemers.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek vertelt tijdens de opening wat het belang is van Floriade Expo en Food Forum. Gastheer, gedeputeerde Jan-Nico Appelman, ontvangt verschillende gasten waarbij ook gesproken wordt over de mogelijkheden voor ondernemers.

Food Forum

Vlak naast de hoofdingang van Floriade Expo 2022 ligt straks het Flevolandse paviljoen Food Forum. Het Forum is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers. Het gebouw is geïnspireerd op de principes van Nature Based Building. Dat wil zeggen dat voor het ontwerp gekeken is naar de natuur. Een goed voorbeeld hiervan is het dakoverstek dat zorgt voor natuurlijke zonwering. En er zijn veel hernieuwbare materialen gebruikt. De eerste etage bestaat grotendeels uit hout. De betonvloer op de benedenverdieping is geheel van gerecycled beton. De afwerkvloer op de bovenverdieping is ook nog versterkt met olifantsgras (Miscanthus). Dit is veel lichter dan traditioneel beton, geluiddempend en volledig recyclebaar.

Circulair bouwen

Het paviljoen, gebouwd door Strukton Worksphere, is een voorbeeld van circulair bouwen. Voorbeeld daarvan is het gebruik van zo weinig mogelijk materiaal; het ruwbouw materiaal is ook direct de afwerking. Zo is het hout op de bovenverdieping niet geverfd. Voor de bovenverdieping is kruislaaghout gebruikt. Dit innovatieve houtbouwproduct is gemaakt met vurenhout uit PEFCTM-gecertificeerde bossen. Het is opgebouwd uit drjie of meer kruislings verlijmde vuren éénlaagsplaten. De constructie is bijzonder sterk waardoor het een volwaardige vervanging is voor bijvoorbeeld beton of staal. De lijm die wordt gebruikt voor het verlijmen van de platen is milieuvriendelijk.

De opening van het Food Forum is vanaf 13.30 uur online te volgen.