Michael Graman Art

23 april 2021 08:00

Elke editie stelt Almere Zaken een nieuwe ondernemer uit Almere voor. Deze keer is dat Michael Graman, een kunstenaar die vorig jaar besloot zijn droom waar te maken en van zijn passie zijn beroep maakte.

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen bedrijf op te zetten?

Eigenlijk was de wens om kunstenaar te worden er al twintig jaar. Al van kinds af aan was ik bezig met (strip)tekenen en schilderen. Maar zoals het zo vaak gaat, word je er ook al van jongs af aan voor gewaarschuwd om hier je beroep van te maken. 'Het is allemaal leuk en aardig als hobby, maar je zal er vast niet je brood mee kunnen verdienen', hoor je dan. En dus besloot ik voor de veilige weg te gaan. Ik koos voor een studie commerciële economie, een zo breed mogelijke keuze omdat ik niet goed wist wat ik wilde worden later. Uiteindelijk ben ik via het werken in winkels terecht gekomen aan de inkoopkant en de logistiek. Een baan waarin ik best tevreden was en heel veel heb geleerd, maar mijn grote liefde bleef altijd het maken van kunst.

Hoe heb je de stap gezet om vanuit loondienst ondernemer te worden?

Daarin heeft corona me een duwtje gegeven. Ik werkte inmiddels al ruim elf jaar bij Office Centre, die flink te lijden hadden onder de coronacrisis. Tot ik vorig jaar zomer hoorde dat ook mijn baan kwam te vervallen. Mijn eerste reactie was dat ik baalde, daar ging mijn veiligheid. Ik heb anderhalve dag op de bank gezeten en best een traan gelaten. Ik heb twee kinderen, vaste verplichtingen en ik maakte me zorgen. Maar al snel begon het te voelen als een kans. Ik kreeg wat geld mee en ik dacht: het is nu of nooit. Nu krijg ik de kans om eindelijk mijn echte droom in het leven te gaan najagen. Ik ging me voor de volle 100% richten op het ondernemerschap en koos ervoor professioneel kunstenaar te worden.

Hoe ervaar je het ondernemersklimaat in Almere?

Almere is en blijft een dorp waar de mensen elkaar allemaal kennen. Ik laat mezelf dan ook regelmatig zien en ga desnoods langs de deuren om mijzelf en mijn werk voor te stellen. Ik woon in Nobelhorst, een nieuwe wijk waar veel kansen liggen voor mij. Iedereen is het huis opnieuw aan het inrichten en aan het bepalen wat ze eventueel aan de muur kunnen hangen. Daar kan ik op inspringen. Tevens helpen we elkaar. Zo mag ik bijvoorbeeld het busje van mijn buurman lenen als ik een schilderij ga bezorgen, dat is geweldig.

Waar loop je tegenaan als startende ondernemer?

Waar ik met name tegenaan loop, is dat er door corona nog niet veel mogelijk is. Mijn naamsbekendheid wil ik graag laten groeien door mijn werk te laten zien, door te zorgen dat schilderijen op plekken komen te hangen en dat ik kan exposeren. Aangezien de maatregelen zijn galeries en bedrijven nu nog voorzichtig. Eerst maar eens terug naar normaal, is een veelvoorkomende reactie. Dat is balen, want het vertraagt mijn ondernemerschap. Daarom kies ik er bewust voor om erg actief te zijn op social media. Met name op Instagram en LinkedIn laat ik zien aan de mensen wie ik ben en wat ik maak, dat werkt goed. En toen ik afgelopen jaar een verhaal op LinkedIn had gedeeld over hoe ik mijn hart ben gaan volgen, kreeg ik ontzettend veel reacties. Het bericht was meer dan 55.000 keer gelezen en ik kreeg zoveel mooie berichten vanuit het hele land en buitenland. Dat geeft wel aan hoe het speelt bij meer mensen die gevangen zitten in de veiligheid en dit eigenlijk willen doorbreken om hun droom te gaan volgen.

Wat is je belangrijkste tip die je hebt voor mensen die een eigen bedrijf willen starten?

Neem jezelf en je bedrijf serieus. En maak daar de beslissingen bij, want als je de keus maakt om ondernemer te worden, geef er dan ook alles voor. Zo heb ik besloten een ruimte te huren, zodat ik me daar volledig kan richten op het maken van mijn schilderijen. Ja, dat is maandelijks een investering en dat is best spannend als er geen vast inkomen is, maar het zorgt er wel voor dat ik elke dag naar mijn werk ga. En dat ik in mijn atelier niet afgeleid wordt door huiselijke beslommeringen, maar me volledig kan focussen op mijn werk. Dat werkt heel goed, omdat mijn productiviteit daardoor toeneemt.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Het voornaamste waar ik de komende tijd aan wil werken, is naamsbekendheid. Zorgen dat iedereen in Almere, in Nederland en ook buiten de grenzen mij gaat kennen. Dat kost tijd, maar er is afgelopen jaar al veel bereikt. En ik hoop met mijn verhaal een inspiratiebron te zijn voor andere mensen. Het leven bestaat niet uit veilig alle lijntjes volgen, er is zoveel meer dan dat. Ik zeg dat ook tegen mijn kinderen, die nu bijna 5 en 9 jaar oud zijn, dat het belangrijk is om altijd je hart te volgen. Want je eigen droom leven, is wat je het aller gelukkigst maakt. En ik kan oprecht zeggen dat ik nu een gelukkiger mens ben. Ik zal dan ook altijd ondernemer blijven, dat heb ik mezelf beloofd.

Benieuwd naar de schilderijen en andere werken van Michael Graman? Bekijk ze op zijn website: www.michaelgraman.nl en op Instagram: MikeGramanART

Ook in aanmerking komen voor deze rubriek? Stuur een korte pitch met wie je bent en wat je doet naar: redactie@almerezaken.nl