Martin Ort: 'Langere lockdown meer dan zorgwekkend'

12 januari 2021 14:55

Vanavond maakt het kabinet hoogstwaarschijnlijk bekend dat de huidige lockdown met minimaal drie weken verlengd gaat worden. Veel Almeerse ondernemers vrezen dat dit wel eens de genadeklap kan betekenen. Ook Martin Ort, directeur bij Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere (OVSA), maakt zich zorgen: "Er zit geen vet meer op de botten".

Hoewel het kabinet tegelijk met de nieuwe maatregelen ook nieuwe noodsteun voor bedrijven aankondigt, is het maar de vraag of deze steun voldoende gaat zijn voor ondernemers die momenteel in zwaar weer verkeren. Martin Ort merkt met name een mentaliteitsverschil bij ondernemers de afgelopen tijd: "In de eerste lockdown was iedereen nog vastberaden om elkaar te helpen, werden er acties georganiseerd voor de zorg en kwamen mensen met creatieve ideeën. Maar nu merk je dat de rek eruit is. Waar we eerst samen de crisis aangingen, trekken mensen zich nu terug en staan ze er alleen voor. Ik vind dat zorgwekkend. De gelatenheid, het murwe gevoel dat nu overheerst, is iets wat ik niet eerder heb gezien. Mensen voelen zich lamgeslagen en een einde is nog niet in zicht."

Minder strijdbaar

Of na de aangekondigde lockdown van drie weken de winkels en de horeca wel weer open kunnen, is nog maar de vraag. Zeker als we kijken naar de situatie in de landen om ons heen. Ort zelf verwacht dat drie weken niet voldoende zal zijn: "Het virus bepaalt. Dat zie je nu ook met de maatrgelen, het virus blijft gewoon zijn gang gaan. Dat is ook wat ondernemers somber maakt. Maar ook de houding van het kabinet lijkt soms niet goed aan te sluiten bij wat bedrijven nu meemaken. Want de regels worden bedacht door mensen die elke maand netjes hun salaris gestort krijgen. Maar het zijn de ondernemers die werkelijk voelen wat de maatregelen voor een impact hebben. En dat zij nu minder strijdbaar worden na al die maanden, dat begrijp ik."

Zorgelijk

Almere Zaken sprak eerder met twee ondernemers die zich zorgen maken over de toekomst van hun bedrijf. Monique Lustig van The Coffee Cat vertelde slapeloze nachten te hebben en Eric Herni van boekwinkel The Readshop schreef een open brief aan Mark Rutte over zijn situatie.

(Foto: aangeleverd).