Mark Pol

18 februari 2021 14:30

Hij was vijf jaar lang wethouder Financiën en Economische Zaken in Almere, maar besloot in 2018 de lokale politiek te verruilen voor een carrière in het bedrijfsleven. Hij werkte twee jaar bij projectontwikkelaar Bun, en maakte afgelopen september de overstap naar Lysias Advies om daar aan de slag te gaan als senior adviseur. Reden genoeg om aan Mark Pol te vragen hoe het nu met hem is.

"Toen ik in juni 2018 stopte als VVD-wethouder in Almere was ik nieuwsgierig naar de wereld buiten het politieke terrein, ik wilde weten hoe het daar aan toe ging. In de twee jaar dat ik met heel veel plezier bij Bun werkzaam ben geweest, heb ik heel veel geleerd. Ik heb met name geleerd hoe het was om eens van de andere kant te werken. Met mijn ervaring vanuit het stadhuis kon ik nu meemaken hoe het voor een bedrijf is om met de overheid en de gemeente samen te werken, de andere kant van de medaille te zien."

Beide kanten

Mark Pol vertelt dat met name het verschil in snelheid hem opmerkte. "Bedrijven zijn veel meer gewend om snel te handelen, dat zit in de aard van ondernemers en daar is ook hun succes op gebaseerd. Bij de gemeente werkt het vaak wat stroperiger. Op zich begrijpelijk, want een gemeente heeft te maken met bepaalde procedures en kan daar nu eenmaal geen uitzonderingen per bedrijf op maken. Omdat ik weet hoe het er achter de schermen van de lokale politiek aan toe gaat, en ook hoe het in bedrijven gaat, probeer ik nu verbanden te leggen. Hiermee kan een stuk onbegrip, die aan beide kanten soms aanwezig is, getransformeerd worden naar begrip. Door beide kanten uit te leggen verbetert ook de communicatie, wat de samenwerkingen tussen overheden en bedrijven alleen maar ten goede komt."

Lysias

Onlangs verruilde Pol zijn functie bij Bun voor een baan als senior adviseur bij Lysias. Het adviesbureau richt zich op overheden en publieke instellingen, en is een bedrijf waar Pol zijn beide ervaringen goed kan inzetten. "Waar ik me op dit moment vooral mee bezig hou, is het advies geven aan de publieke sector. Dan gaat het om gemeenten, maar ook instellingen als GGD's en de landelijke overheid. Ik ben dus eigenlijk nu precies tussen de twee werelden in gaan zitten en dat past goed bij me. Er zit voor mij veel uitdaging in, want het is belangrijk dat we goed luisteren naar de vraag die we van onze opdrachtgever krijgen. Als ik dan met mijn expertise een draagvlak kan ontwikkelen om het advies over te brengen, dan haal ik daar veel voldoening uit. Het leuke is ook dat Lysias ook weer een bedrijf is, dus ik blijf momenteel aan de kant van de ondernemer staan. Mijn doel is dan ook om een hele goede adviseur te worden."

Politiek

Toch sluit Pol niet uit om ooit weer terug te keren in de politiek. Hoewel de VVD'er op dit moment geen concrete plannen heeft, voelt hij zich zeker nog betrokken bij de ontwikkelingen in Almere. "Het mooie van de lokale politiek is dat je daarbij direct en concreet resultaat ziet van je werk. Daarom trekt lokaal beleid me meer aan dan de landelijke politiek. In Almere woon ik en leef ik, dus het is de stad waar ik alles zie gebeuren. Als je daar dan onderdeel van uitmaakt, is dat van enorme meerwaarde op je werk. Ik denk ook dat Almere het momenteel heel goed doet. In mijn tijd als wethouder hebben we flinke stappen moeten maken met elkaar om de stad financieel weer gezond te maken, daar plukken we nu de vruchten van."

Advies

En dat is ook precies het advies dat Pol aan de stad zou willen geven. "Almere heeft laten zien dat het zich van een beginnende stad heeft doorontwikkeld tot een serieuze gemeente. Er zijn groeipijnen geweest en soms hebben we de korte pijn moeten pakken om voor de lange termijn financieel gezond te blijven. Maar dat is wat er gebeurt als je de stad de tijd geeft om zich te ontwikkelen. Als je kijkt naar het imago van Almere, dan ziet dat er zoveel beter uit dan vijf jaar geleden. De woningmarkt is een belangrijk onderdeel daarvan. Die moet blijven groeien, daar liggen goede mogelijkheden voor Almere. Maar ook daar is de tijd belangrijk, laten we Almere dus ook die tijd gunnen."