Gebouw Alnovum is lastig te transformeren

26 maart 2021 10:10

Het gotendeels leegstaande gebouw Alnovum is lastig te transformeren naar woningen. Dat liet wethouder Maaike Veeningen donderdag tijdens de Politieke Markt weten aan de raadsleden. Die spraken over de toekomst van het gebouw langs de Spoordreef.

Het Alnovum kent een roerige geschiedenis. Het pand werd oorspronkelijk gebouwd om een hogeschool in te huisvesten. De opleiding 'information engineering' trok er aanvankelijk in, later werden de kantoren in de zwarte en witte toren verhuurd aan bedrijven. Een aantal jaar geleden kocht projectontwikkelaar Semarie BV het pand om er een hotel en congrescentrum van te maken. Dit jaar werd bekend dat de koop ongedaan is gemaakt omdat de koper niet goed uit een integriteitsonderzoek kwam.

NIDA wilde wethouder Veeningen donderdag met een motie dwingen om het gebouw niet opnieuw in de verkoop te doen, maar er een coöperatiehotel van de te maken, of ombouwen tot woningen.

Niet eenvoudig

Daarmee liep NIDA op de troepen vooruit. Het college wil nog voor de zomer met een aantal opties voor het pand komen. "En daarin nemen we ook de mogelijkheid tot transformatie naar woningen mee, we onderzoeken zo breed mogelijk", zei Veeningen. "Maar het is technisch niet eenvoudig om van dat pand woningen te maken. En je moet je afvragen of een coöperatiehotel (waar urgente woningzoekenden tijdelijke kunnen wonen, red.) in het hartje van het stadscentrum wel wenselijk is. Er zijn ook wensen voor een broedplaats voor culturele organisaties. We willen niets op voorhand uitsluiten."