Fotograaf Mona Alikhah

20 november 2020 10:40

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer naar zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze editie is dat Mona Alikhah van Monavid Fotobureau.

Wat doet je bedrijf precies?

Monavid is een creatief fotobureau. Klein, maar met een belangrijke boodschap. Ik help mijn klanten om hun statements visueel te maken. Er is nooit zo veel behoefte geweest aan beeldmaterialen. Ik bied een kosteloze try-out shoot, aan mijn opdrachtgevers aan. Omdat ik weet hoe moeilijk het soms is om zomaar iemand extern te vragen om hun visie in een in beeld te brengen.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Ik had geen andere keuze. Ik heb een technische achtergrond en ik wilde niet meer alleen in de techniek zitten, na zoveel jaren wilde ik gaan doen wat ik graag wilde. En dat was fotografie. Ik stond in een situatie waarin ikzelf actie moest ondernemen. Zonder de bijbehorende diploma's kon ik nergens een baan vinden. Maar ik bleek wel te kunnen ondernemen. Ik doe veel in mijn eentje voor mijn bedrijf, maar dat is wel met een knipoog gezegd. Zonder mijn netwerk, coach en toffe zakelijke relaties was wat we samen in die 15 jaar hebben opgebouwd, niet mogelijk geweest. Ik geloof dat we altijd elkaar nodig hebben om te kunnen ondernemen, groeien, creëren en verder te ontwikkelen.

Wat is jouw band met Almere?

Ik begon na mijn immigratie naar Nederland mezelf in Almere opnieuw neer te zetten en ik ben hier moeder geworden. Mijn dochter was pas twee maanden toen ik mijn bedrijf bij de KVK aanmeldde. Ik voelde dat ik meer grond onder mijn voeten kreeg. Dat was puur moederschap. Ik groeide met de stad mee. Ik heb hier Nederlands geleerd dankzij mijn klanten. Bij elke netwerkbijenkomst heb ik letterlijk een stukje Nederlands geoefend. Elke keer onderweg naar huis, herhaalde ik de uitdrukkingen die ik tijdens de borrel had gehoord. En wat was het toch moeilijk om ze volgende keer op de juiste moment gebruiken, haha.

Door mijn exposities in de stad, mijn collectie bij het Stadsarchief en mijn andere projecten, is de band met Almere sterk. Voor het 30 jarig jubileumfeest van de gemeente heb ik 150 baby's die op dezelfde dag geboren waren geportretteerd. Ook met steun van de gemeente Almere heb ik het project 'Marilyn Monroe bezoekt Almere' bedacht en uitgevoerd. Mijn ambitie is nu om in samenwerking met bedrijven en lokale initiatiefnemers een fotofestival in Almere te organiseren. Zo groot als de fotofestivals in Breda en Rotterdam. Zakelijk ben ik bij de Floriade en Almere City Marketing betrokken en ik ben lid van de serviceclub Rotary. En ik blijf me verbonden voelen, heb je een lokaal en ambitieus plan? Kom maar op: ik sta klaar om een bijdrage te leveren.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

Ik neem tijd voor mijn puber en leer elk moment veel van haar. Ook ben ik een paar uur per week als voorzitter van Rotary Club Almere New Town bezig. Ik werk aan mijn vrije projecten en ik werk aan mijn vaardigheden met behulp van Tai Chi. Ik kook graag Perzische hapjes met een westerse smaak, dat is mijn nieuwe hobby geworden. En dat laat ik andere mensen proeven. Na de quarantaine besef ik hoe dankbaar ik ben met wat ik tot nu toe opgebouwd heb voor mezelf en anderen.

Wat motiveert je in het leven?

Mijn omgeving en mijn netwerk geven mij altijd mijn motivatie. Ik sta open om signalen te ontvangen en daarom voel ik me snel thuis. Kijken en luisteren naar echte verhalen raken me enorm en ik word gemotiveerd om verder te zoeken naar wat ik verder kan vertellen. Omgeving en vooral natuur kunnen me elke keer motiveren om verder op pad te gaan. Maar ook webinars en podcasts luisteren. Ik hou niet van lezen maar wel van luisteren en kijken naar de webinars en podcasts. Zij motiveren me enorm door de diversiteit in de verhalen.

Stel je mocht een zakelijke keus opnieuw doen, welke zou dat zijn?

Ik heb elektrotechniek engineering gestudeerd en ook als technicus gewerkt, maar ik kwam echt niet tot mijn recht, toch hebben die studie en ervaring me veel geleerd. Ik geloof dat welk pad je ook kiest, het je altijd veel brengt in het leven. Zelfs als je de verkeerde keuzes maakt. Dat geldt ook voor je onderneming. Toen ik 15 jaar geleden in Almere begon met mijn onderneming, wilde ik alleen werken aan projecten die met sociale issues te maken hebben en aan projecten die kunst en cultuur en diversiteit te ondersteunen. Maar ik was bang dat ik die kansen niet zou krijgen, daarom rolde ik de MKB-wereld in. Daar heb ik een onwijs mooi netwerk opgebouwd. En ik kon verder beetje bij beetje mijn blik verruimen en mezelf verder ontwikkelen tot wat ik wil. Tegenwoordig zie ik 'keuze' niet meer als doel, het ligt op je pad! Je ziet het of je ziet het niet.

Welke wijze raad wil je graag aan starters doorgeven?

Starters zijn meestal mensen met ambities. Ze komen de markt in en ineens rollen ze in een bepaald circuit. Omdat ze blij zijn dat ze geld verdienen, vergeten ze of verliezen ze hun eerste ambitieuze plannen. Ik zou ze aanraden daaraan te denken bij elke succes dat ze boeken, dat ze genieten van dat succes of genieten van wat op hun pad komt.

Vanaf het begin heeft iedereen een oordeel en mening over hoe je beter kan. Ik zou zeggen: neem advies van de juiste mensen en niet van iedereen… Vergeet niet dat als ondernemer jij diegene bent die je onderneming moet dragen. En dat kan niet zonder durven te falen.

Waar zie je jezelf over tien jaar?

Ik ben creatief en ik geloof ergens dat ik uitkom op mijn bestemming. Ik ben niet van strakke lijnen daar ben ik te creatief voor, maar er zijn vaste basispunten waar ik me altijd aan wil vasthouden. Een gezonde financiële situatie, geen financiële afhankelijkheid van de overheid of wie dan ook. Dit zit niet in mijn systeem. Ik ben een creatieve ondernemer met oog voor diversiteit en passie voor ons klimaat, ik geloof echt dat ik mijn diensten en kunst goed kan verkopen omdat ze een antwoord zijn op de levensvragen van onze maatschappij.

Ik weet dat er veel veranderingen zullen komen in de beeldindustrie qua techniek en manier van communiceren. Het is aan mij om mezelf zo te positioneren dat ik achter mijn keuzes blijf. Ik weet niet tot hoever ik me wil aanpassen maar ik geloof zeker in innovatie. Ik geloof ook daarin dat ik mijn hart ga volgen omdat dit de enige manier is waarop ik mijn diensten kan verkopen. Of het nu een artwork is, een portretfoto of een persian hapje of mijn B&B-arrangement. Dat heb ik mezelf beloofd.

Wilt u met uw bedrijf ook in de rubriek Eigen Zaken verschijnen? Stuur dan een e-mail met een korte omschrijving van uw onderneming naar redactie@almerezaken.nl

(Foto's: Monavid)