Eerste Nederlandse plasticafval-recyclefabriek geopend in Almere

29 april 2021 12:30

Donderdag is de Groene Plastic Fabriek van Save Plastic op het terrein van Cirwinn op bedrijventerrein De Vaart in gebruik genomen. Het is de eerste fabriek in ons land die plastic gaat recyclen.

Bijzonder is dat de fabriek ook laagwaardig plastic kan recyclen. Hoogwaardig plastic, vooral bekend van de PET-flessen, is relatief makkelijk te recyclen. Maar ongeveer de helft van het plastic afval in Nederland is laagwaardig plastic, dat bestaat uit verschillende soorten plastic dat niet optimaal kan worden gescheiden en vaak erg vies is. Wethouder Jan Hoek zei bij de opening werk te willen maken van circulaire economie. "De gedachte was: als van lastig recyclebaar plasticafval van Almeerse huishoudens producten voor de openbare ruimte kunnen worden gemaakt zoals oeverbeschoeiing, paaltjes en bankjes, dan kunnen wij die producten weer afnemen en gebruiken in onze eigen stad. Zo kunnen we de cirkel rond maken en ontstaat er een lokale circulaire economie voor plastic afval. Mooi om te zien dat we nu zover zijn dat de fabriek daadwerkelijk geopend wordt."

Producten afnemen

Om bij te dragen aan een oplossing voor moeilijk recyclebare plastic, biedt de gemeente niet alleen de ingezamelde grondstof aan, maar neemt ook producten af die ervan gemaakt worden. Deze gegarandeerde afname helpt om een initiatief daadwerkelijk van de grond te krijgen.

Pilot

De fabriek van Save Plastics is een pilot-fabriek die op kleine schaal van start gaat. De fabriek kan bij grotere vraag de capaciteit aanpassen. In de fabriek wordt niet alleen geproduceerd door Save Plastics, ook de grondstoffen worden in eigen huis verwerkt. Deze combinatie is nieuw voor de recycling industrie en kan als voorbeeld dienen voor andere steden in Nederland en in Europa.

Floriade

Ook op de Floriade 2022 zijn de producten van de fabriek te zien. Er zijn bankjes, vlonders en schuttingen, maar er is ook een prototype van het 'save-tasta' huisje gebouwd. De woning staat symbool voor de vele mogelijkheden van gerecycled plasticafval.