De nieuwe vibe van het Ondernemersplein Almere

26 februari 2021 11:30

Hoewel het Ondernemersplein in Almere al in 2014 werd opgericht, heeft de verzamelplaats voor ondernemers afgelopen jaar een flinke verandering ondergaan. Nieuwe doelen, een nieuwe uitstraling en online events zorgen voor een nog betere bereikbaarheid voor de Almeerse ondernemers. Kwartiermaker Jaap Vogelaar licht zijn rol en dat van het Ondernemerpslein toe: "We willen de onderlinge verbinder zijn voor alle ondernemers in de stad."

Het is alweer zeven jaar geleden dat het Ondernemersplein in het stadhuis van Almere werd geopend. Volgens Jaap Vogelaar, sinds 2019 kwartiermaker bij het Ondernemersplein, was het ontstaan hiervan een logisch gevolg van de veranderingen bij de kamer van koophandel. "De KvK ging zich steeds meer terugtrekken uit gemeentes om meer landelijk te gaan opereren. Dat zorgde voor een gat bij de lokale ondernemers, die liepen tegen vraagstukken in hun gemeente aan, waar ze bij de KvK niet meer voor terecht konden. In iedere stad werd dit op een eigen manier opgepakt. In sommige steden pakten ondernemersverenigingen het op, of werd er een extern bedrijf ingeschakeld. In Almere wilden we het vanuit de gemeente doen, maar dan wel met alle partijen als partners. Maar de gemeente vond het belangrijk om het op de economische agenda te zetten. Want op deze manier kan iedereen samenwerken en behalen we het beste resultaat. Voor, maar ook door lokale ondernemers."

MKB Doorgaan

Vogelaar benadrukt hoe belangrijk het Ondernemersplein voor ondernemers is geweest het afgelopen jaar, en roept ook op om juist nu gebruik te maken van de mogelijkheden van het Ondernemersplein. "Wat we merken, is dat er na elke nieuwe maatregel, onze inbox ontploft met vragen. We zien vooral dat bij de zzp'ers, de horeca en de evenementenbranche de mensen het moeilijk hebben. Voor de ondernemers hebben we het programma MKB Doorgaan, speciaal opgezet voor bedrijven in zwaar weer. We weten dat er vaak een grote stap nodig is om hulp te vragen, of om aan te geven dat het financieel niet goed gaat met je bedrijf, maar het is zeker de moeite waard om dit wel te doen. Het programma biedt hulp, advies en kan er echt voor zorgen dat ondernemers wel door kunnen gaan. Bovendien is dit programma kosteloos, waarmee we drempel ook proberen te verlagen. We hebben dit jaar ook gezien dat er door de coronacrisis meer aanvragen zijn gekomen. Begrijpelijk, maar dat is geen goed nieuws natuurlijk. Ik ben wel blij dat we als ondernemersplein de hulp kunnen bieden die nodig is. Zelfs als dat preventief is."

Kennis delen

Sowieso heeft corona ook gezorgd voor een veranderende aanpak van het Ondernemersplein. Waar het plein voorheen een One Stop Shop was in het stadhuis, zorgden de coronamaatregelen ervoor dat online werken belangrijker werd. Ook digitaal blijft het plein zich richten op de belangrijkste pijlers: informatie, inspiratie, support en netwerken. Vogelaar verduidelijkt: "We proberen steeds weer te meten wat de behoefte van de ondernemers is. We merken dat dit met name kennis vergaren is, om te starten als ondernemer, maar bijvoorbeeld ook om te groeien als ondernemer. Het Ondernemersplein is hierbij een verzamelplaats waar zowel de kennis vergaard kan worden, maar ook gedeeld kan worden. Dat laatste is heel belangrijk, want ondernemers kunnen veel leren van andere ondernemers die al meer ervaren zijn en zichzelf al bewezen hebben. Dit inspireert enorm."

Online Events

Het afgelopen jaar heeft het Ondernemersplein 25 digitale events georganiseerd. "Dit stond al op de planning, maar hebben we vooruit geschoven toen we door corona meer digitaal te werk moesten gaan. Voor de online events konden ondernemers of geïnteresseerden zich inschrijven, en dat hebben ruim 500 Almeerders gedaan. Het goede hierbij was dat de events online terug te kijken waren, waar ook veel gebruik van is gemaakt. Hier blijven we mee doorgaan, samen met onze partners zoals de VBA (Verniging Bedrijfskring Almere) en de OVSA (OndernemersVereniging Stadscentrum Almere). Dat is misschien wel onze belangrijkste taak: de verschillende partijen met elkaar te verbinden, zodat er één grote poule van kennis ontstaat."

Realistisch

De plannen zijn mooi, maar Vogelaar ook realistisch. "De nieuwe vibe is voelbaar en zichtbaar, maar we zouden graag nog meer mensen willen bereiken. Het plan is af, maar nu moeten ondernemers en starters nog op ons afkomen. Dat mag zeker meer zijn. We richten ons daarom ook op de naamsbekendheid en de vindbaarheid van het Ondernemersplein. Onze site en het plein zelf heeft al een andere smoel gekregen, en is echt een pareltje in de stad nu. Samen met Yvonne Houtstra, coordinator van het Ondernemersplein, maak ik me er hard voor om de toegevoegde waarde van het plein te laten zien. Want ik ben heel enthousiast over wat Almere hier aanbiedt, het Ondernemersplein is echt een verrijking voor de ondernemers."

Eerder deze maand werd bekend gemaakt dat het Ondernemersplein en Almere Zaken samen gaan werken om nog meer ondernemers te bereiken.