Build Back Better

22 april 2021 16:00

De afgelopen periode was turbulent; een gezondheidscrisis, onze overheid die onbetrouwbaar bleek en de introductie van negatieve spaarrenten. In de internationale context staat het concept BBB voor een crisisrespons na een (natuur)ramp waarbij, naast herstel, maatschappelijke problemen aangepakt worden met het doel een veerkrachtige en duurzame samenleving te creëren.

Welke strategische keuzes heb jij gemaakt? Welke weg sla jij in? Staan we aan de vooravond van de vierde industriële revolutie? Opkomende technologieën (kunstmatige intelligentie, blockchain, virtual reality, biotechnologie, robotica en het internet der dingen) zullen leiden tot ongekende economische efficiency door automatisering. Blockchain heeft de laatste tijd mijn aandacht getrokken, de technologie is revolutionair en zou in potentie kunnen worden vergeleken met internet en lijkt nu vlucht te maken. Het zal waarschijnlijk veel effect hebben op de accountancybranche. Welke opkomende technologische kansen ziet u in uw branche?

Het geeft de mogelijkheid om transacties mogelijk te maken zonder dat hierbij een tussenpersoon nodig is. Dit betekent wellicht het einde van de controle op de boekhouding. Ik ben benieuwd welke toepassingen voor uw onderneming relevant zullen zijn.

Bitcoin

Een Peer-to-Peer cash system houdt in dat er: zonder tussenkomst van banken transacties tussen partijen kunnen plaatsvinden. Is dit toenemende aanbod in uw voordeel? Zeker, want hierdoor kunnen internationale transacties plaatsvinden die via bancaire route kostbaar en lastig (kunnen) zijn. Heb je al overwogen om cryptobetalingen te accepteren?

ICO

Een initial coin offering (ICO) is een methode waarmee startups blockchainprojecten kunnen financieren. Een afgeleide hiervan is de Initial Public Offering IPO, ofwel via beursgang. Een voorbeeld van een succesvolle ICO is Ethereum. De op één na grootste cryptocurrency Ether, is ook begonnen als ICO. De term ICO bestond toen nog niet dus het werd gewoon een crowdsale genoemd. Een Ether die tegenwoordig honderden euro's kan kosten, was tijdens de crowdsale maar 31 dollarcent waard.

Gebruik van goederen

Je kunt in een blockchain peer-to-peer (van gebruiker tot gebruiker) transacties tot het gebruik van je auto, huis of andere middelen vastleggen. Dit maakt bedrijven als Uber en Airbnb overbodig. Maar ook de notaris verliest haar functie als het gaat om het vastleggen van eigendommen in het kadaster, die ook zou kunnen overstappen op de blockchain technologie.

Bel mij gerust 088-236 81 55.

Yvette de Bake

Vestigingsdirecteur Flynth Almere