Baangericht-deelnemer Ultimum: 'Iedereen verdient een kans om te werken'

11 mei 2021 08:55

Eigenaar Rodrigo Soto Escamilla van Ultimum B.V is ervan overtuigd: ieder mens verdient een kans op werk. En ook ieder mens verdient een tweede kans, en soms zelfs een derde kans. Ultimum is één van de bedrijven die deelnemen aan het project Baangericht van de gemeente, waarbij (langdurig) werklozen via een traject weer bij een bedrijf aan de slag kunnen. "Een regelrecht succes, zo kunnen we het echt noemen", vertelt Rodrigo Soto Escamilla.

"Ik kan zeggen dat ons bedrijf door Baangericht goed personeel erbij heeft gekregen, en dat is voor een onderneming op het gebied van ICT, waar altijd meer vraag dan aanbod is naar werknemers, goed nieuws."

Samenwerking

Baangericht is een samenwerking van gemeente Almere, UWV en uitzendorganisatie Randstad om werkzoekenden in Almere meer kansen te bieden. Het Almeerse bedrijf Ultimum heeft zich aangesloten bij dit convenant. Baangericht draagt potentiële kandidaten aan bij de ict-dienstverlener, die vervolgens zes maanden lang de werknemer traint, schoolt en, indien de match geslaagd is, na dit half jaar een contract aanbiedt.

Drie winnaars

"Hoewel Baangericht nog niet heel lang bestaat, is het zaadje hiervan al in 2003 gepland. We zochten mensen en tegelijk was er een database zowel bij de gemeente als bij het UWV van mensen die geschikt waren," vertelt Rodrigo Soto Escamilla. De ondernemer probeerde cv's van mogelijk geschikte kandidaten op te vragen, maar liep aan tegen de privacy-wetgeving. "Een proefplaatsing van twee maanden was wel mogelijk, maar dat was voor ons niet werkbaar. Het duurt langer om iemand goed te leren kennen en om diegene goed op te leiden. Dankzij de inzet van wethouder Froukje de Jonge is uiteindelijk Baangericht tot stand gekomen, een oplossing die drie winnaars kent: de instanties, de ondernemers die personeel zoeken en de mensen die weer aan het werk kunnen."

Nieuw personeel

Inmiddels heeft de ICT-ondernemer al ruim 25 mensen weer aan een baan geholpen, waarvan vier via Baangericht. "Natuurlijk is het soms niet eenvoudig, maar dat is het ook niet met personeel dat via andere wegen wordt geworven. Hoewel de eerste zes maanden iemand nog niet bij ons in dienst is, investeren we wel qua tijd en opleiding in de mensen. Iemand krijgt bijvoorbeeld een auto van de zaak, een laptop en een vast contract met pensioenregeling. Daar vragen we ook voor terug dat iemand zijn werk serieus neemt en gemotiveerd is. Meestal gaat dat gelukkig prima, en krijgen we vaak te horen dat iemand ontzettend blij is met deze kans. Dat zorgt voor een extra drive, en daar zijn we als bedrijf ontzettend blij mee. Want we lossen hiermee twee zaken in één klap op: ons personeelstekort wordt aangevuld en we doen iets goeds voor de maatschappij."

Meer informatie

Andere bedrijven die deelnemen aan Baangericht zijn onder andere Alfen, ISS Facility Services, Vivium Zorggroep en Walibi Holland. Bedrijven die meer informatie willen, kunnen kijken op www.baangericht.almere.nl. Voor meer informatie over Ultimum: www.ultimum.nl