AIS Lijstenmakerij & Gallery

18 december 2020 07:05

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer naar zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze editie is dat Henk Mastenbroek, eigenaar van AIS Lijstenmakerij & Gallery.

Wat doet je bedrijf precies?

Wij lijsten al sinds 30 jaar alles in. Van hedendaagse kunstwerken, tot klassieke barokke schilderijen, 3D-objecten zoals een trouwjurk, voetbalshirt, een sieraad of antieke schaatsten. We spannen, plakken, printen, repareren en restaureren. Bij voorkeur lijsten we in volgens de museumrichtlijnen. We zijn dan ook leverancier van onder andere de provincie en gemeente musea zoals het Nieuwland Erfgoed Centrum. Ik beschik over een collectie van meer dan 1500 lijstmonsters en passe-partouts uit de hele wereld. Met een breed spectrum aan inlijsttechnieken kom ik snel tot een passende kwalitatieve oplossing. Ik grap wel eens dat ik een groothandel in keuzestress ben, het heeft meestal even nodig om ideeën van klanten te vertalen in een concreet voorstel. Vaak is mijn advies over de lijst, passe-partouts en glas direct raak, bovendien laat ik ook inspirerende alternatieven zien van voordelig tot meer dan exclusief. Bovendien denk ik altijd: hoe zou ik het inlijsten als ik het zou willen verkopen? Dan bedenk ik welke lijst de verkoopwaarde zou kunnen vergroten. Naast inlijsten produceren we hier voor klanten, fotografen, de overheid en kunstenaars speciale FineArt prints, op luxer fotopapier, canvas en aquarelpapier. Dit zijn Giclee prints, en 100 jaar licht-echt. We hebben hiervoor twee speciale machines staan.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Voor de vrijheid. Ik onderneem om een vrij bestaan te kunnen leiden en mijn klanten een groot plezier te doen. Op school zitten vond ik niks. Het voelde een beetje nutteloos om uren in de klas te zitten met boeken die ik in een paar dagen gelezen kon hebben. Af en toe was er een inspirerend gesprek met een leraar, waarmee je kon discussiëren en filosoferen, maar dat was het wel zo'n beetje. Direct na school heb ik van allerlei baantjes gehad en op mijn twintigste haalde ik mijn rijbewijs. Dat was de start van vrijheid. Ik werd vertegenwoordiger van een lijstenfabriek. Van de norse directeur mocht ik mijn eigen gang gaan, zolang ik maar genoeg omzet maakte. Ik voelde me al heel snel thuis in de wereld van kunstenaars, galeriehouders, lijstenmakers, kunstnijverheidszaken, noem maar op. Onze fabriek handelde ook in schilderijen. Daardoor leerde ik al snel om te in- en verkopen. Bovendien adviseerde ik kunstenaars bij hun werk en ook welke lijsten de waarde van hun werk zouden vergroten. Ik heb wel oog voor wat goed in de markt ligt. Ik zat vaak tussen andere vertegenwoordigers, handelaren en creatieven. Ruimdenkende geestverwanten, harde werkers met veel humor ook. Nog steeds heb ik veel contact met allerlei creatieven, die ik adviseer. Ondernemers die hun vrije leven verrassend haalbaar maken. Zo ben ik ook.

Wat is jouw band met Almere?

Vanuit Zwanenburg, waar ik 30 jaar geleden vertrok, was het niet moeilijk kiezen. Almere was en is ruim, het heeft een dynamisch ondernemersklimaat en bovendien was de grond nog betaalbaar. Ik heb hier mijn eigen atelier en huis gebouwd. Top, want ik had toen nog een jong gezin dat ik graag meer ruimte gunde. Daarbij kwam dat alle winkelstraten in die jaren voetgangersgebied werden en dat is niet handig voor een lijstenmakerij en galerie als de mijne. Klanten lopen met dierbaar en breekbaar materiaal heen en weer, ze willen daarom graag direct voor de deur kunnen parkeren en dat kon en kan bij mij.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

Lezen, wandelen in een echt bos of door de duinen en langs het strand. Uitkijken over de zee maakt alles aangenaam betrekkelijk, bovendien kan ik dan lekker dagdromen en nadenken. Ook houd ik van muziek, met name van Soul en Blues.

Wat inspireert je in het leven?

Gesprekken met mensen. Praten over allerlei onderwerpen. Het liefst buiten het kader. Zaken die mijn nieuwsgierigheid opwekken, zoals vrij en zelfvoorzienend leven, maar ook Augmented Reality. We leven in een imaginaire wereld dus waarom bedenken we niet iets beters?

Stel je mocht een zakelijke keus opnieuw doen, welke zou dat zijn?

Dan was ik zeker eerder voor mezelf begonnen. Ik had dan bijvoorbeeld eerder nee gezegd tegen opdrachten. Ik heb geleerd dat iets sneller is bedacht dan gemaakt. Ook had ik waarschijnlijk een bestaand pand gekocht, want van al die onzinnige procedures, die mij te veel tijd en geld gekost hebben, werd ik soms knettergek. Ik ben inmiddels na 19 jaar wel heel erg trots op wat ik neergezet heb. Wonen en werken naast elkaar is ideaal.

Welke wijze raad wil je graag aan starters doorgeven?

Op je bedrijfsbalans balans staan cijfers over resultaten. Een belangrijk stuk informatie ontbreekt daar altijd aan, namelijk hoe fijn je het hebt in je leven dankzij vrij ondernemerschap. Beter een kleine baas dan een grote knecht. Succes kun je niet doseren van 9 tot 17. Ondernemen doe je vanuit passie. Geld is een resultaat, geen uitgangspunt. Een zanger schrijft ook geen hit vanuit een stappenplan. Een hit en zakelijk succes ontstaan meestal door toevalligheden op het juiste moment. En als laatste: los problemen als het kan meteen op en geef fouten snel toe.

Waar zie je jezelf over tien jaar?

Over 10 jaar is AIS de meest innovatieve lijstenmakerij van Nederland. We zijn dan zo georganiseerd dat het eenvoudig is om werkzaamheden uit handen te geven. Dan blijf ik toch graag een aantal dagen per week werken. Waarom zou ik stoppen met iets dat zo leuk is om te doen? Misschien heb ik dan mijn opvolger ingewerkt en heb ik, wie weet, een huisje aan zee. Dat is ook vrijheid.

Meer weten over AIS? Neem een kijkje op de website.

Wilt u met uw bedrijf ook in de rubriek Eigen Zaken verschijnen? Stuur dan een e-mail met een korte omschrijving van uw onderneming naar redactie@almerezaken.nl

(Foto: aangeleverd)