NewStyle Ondernemer wakkert ondernemersgeest aan
‘Durf je droom te volgen’

In het gebouw van Mac3Park in Buiten is NewStyle Ondernemers (NSO) gevestigd. In een kantoorruimte worden beginnende ondernemers begeleidt op weg naar een eigen bedrijf. "Dankzij NSO zijn ondernemers van een uitkering uitgestroomd naar een bedrijf”, zegt Sharella Martha, de drijvende kracht achter NSO.
Mercedes Theodare aan haar flexbureau van NSO op het Mac3Park. Rechts Sharella Martha. (Foto: Almere Zaken)

Sharella Martha is een ervaren onderneemster, gespecialiseerd in toegepast onderwijs. Zo lanceerde ze talloze modules en projecten in Suriname, Curaçao en was ze hoofd van Kabinet Onderwijs op Sint Eustatius. “In 2014 kwam ik naar Nederland. Ik bleek overgekwalificeerd te zijn, en kennelijk ook te oud. Er waren gewoon geen banen. Ik heb daarom een eigen adviesbureau opgericht waaruit NSO is voortgekomen.”
NSO begeleidt, ondersteund en ontzorgt startende ondernemers. In één jaar tijd worden zij begeleid en ondersteund om een levensvatbaar bedrijf te starten. “Vroeger moest je het middenstandsdiploma halen voor je een bedrijf kon beginnen”, zegt Martha. “Tegenwoordig kan iedereen starten. En vaak beginnen ze ook vol enthousiasme. Maar dan zie je vaak dat de karaktereigenschappen of de kennis ontbreekt met alle gevolgen van dien.”
Inzicht

NSO brengt niet alleen de vereiste kennis over, de deelnemers krijgen vooral ook inzicht in zichzelf als persoon. “We zien vaak dat deelnemers nog zoekende zijn: wat wil ik eigenlijk? Maar als je jezelf niet kent, hoe kun je dan ondernemer zijn? Met NSO wakkeren wij de ondernemersgeest aan. Een belangrijke eigenschap. Als iemand zich overtuigd realiseert dat hij ondernemer is, stopt hij niet na een paar tegenslagen. Want ondernemers gaan dóór, zien weer andere mogelijkheden. En vaak betekent dat ook dat zo iemand bijvoorbeeld niet snel in een uitkering zal terugvallen. We benadrukken dan ook dat ze hun droom moeten durven te volgen. Want met passie bereik je het meest.”
Waar NSO twee jaar geleden begon met drie deelnemers, zijn dat er inmiddels twintig. Zij kunnen in het kantoorpand op Mac3Park gebruik maken van een flexplek met gratis WiFi en koffie. “We ondernemen met een maatschappelijk doel. Gelukkig steunt Mac3Park ons met de huur van het pand en is er de mogelijkheid voor deelnemers om daarna via een groeimodel ruimte te huren in Mac3Park. Daardoor kunnen we deelnemers goede persoonlijk begeleiding geven, onder meer van ervaren ondernemers. En er zijn succesverhalen te melden.”
In dat kader vindt Martha het teleurstellend dat de gemeentelijke Sociale Dienst NSO niet als officiële coach kwalificeert. “Zij sturen uitkeringsgerechtigden standaard naar het ZLF (Zelfstandigenloket Flevoland, red.) of willen dat ze hun focus leggen op solliciteren. Maar er zijn bijna gaan banen en zeker niet voor ouderen. Wie met NSO in zee gaat moet dat daarom helaas zelf betalen. Ontzettend jammer want er zijn voldoende mensen die dankzij NSO hun uitkering vaarwel hebben kunnen zeggen. Dat is een elke keer weer een prachtige ervaring. De laatste twee jaar hebben veel mensen kennis gemaakt met NSO en iedereen is enthousiast. Maar helaas neemt het ZLF die moeite niet. Ik zou ook graag om tafel gaan zitten met Creditz, een bedrijf dat startende ondernemers financiert.”
IN KADER:
'Ik leer veel over mezelf'

Mercedes Theodora is één van de ondernemers die via NSO een bedrijf wil opzetten. “Ik wil een leerwerkcentrum voor uitkeringsgerechtigden opzetten in Almere. Een soort shop-in-shop centrum waar ze hun vak kunnen uitoefenen. Ik heb momenteel een uitkering, maar ik wil dolgraag aan de slag. Een aantal jaar geleden begon ik een massagesalon, maar na een goede start liep dat mis. Nu ik door NSO begeleidt wordt besef ik dat ik niet voldoende kennis had. Ik deed maar wat. Nu krijg ik goede begeleiding. En ik leer enorm veel over mezelf. Ik had een laag zelfbeeld, zeker ook omdat ik niet aan de slag kon. Niemand zit kennelijk op een 56-jarige alleenstaande moeder te wachten. Nu heb ik inzicht in mezelf, krijg goede deskundige begeleiding en durf mijn dromen te volgen. Ik krijg hier de vrijheid om zelf te kiezen en ga daar voor de volle 100% voor. Ik werk hard aan mijn ondernemingsplan en wil in maart volgend jaar van start gaan.”
NSO is te vinden op Facebookpagina NSO.ondernemers.
Artikel geplaatst op: 12 december 2017 - 12:25

Gerelateerd

Delen