Gemeente daagt Haddock voor de rechter

ALMERE – Het geschil tussen de gemeente en jachthaven Haddock gaat voor de rechter uitgevochten worden. Onlangs meldde de gemeente aan Philippe van Thiel van Haddock dat zij het beëindigen van huurovereenkomst tussen Haddock en de gemeente bij de rechtbank gaat afdwingen.
Botenopslag is en heikel punt (Foto: aangeleverd)

De gemeente schrijft aan Van Thiel: ‘De gemeente heeft geen andere keuze dan dat zij de stap naar de rechter zal moeten zetten, omdat de gemeente zekerheid nodig heeft over de tijdige ontruiming van de betreffende gronden.’ Haddock zal ‘het gehuurde leeg en ontruimd aan de gemeente moeten opleveren. De gemeente behoudt zich daarbij bovendien het recht voor om de schade die zij lijdt wegens de opstelling van Haddock integraal op de jachthaven verhalen.’
De gemeente stelt wel in de brief dat Haddock gedurende drie maanden na 22 augustus in de gelegenheid is met haar in onderhandelingen te treden over een nieuwe huurovereenkomst, zonder het terrein van de botenopslag en met als startpunt de eerder namens de gemeente gedane voorstellen. Gedurende die termijn kan de jachthaven dus sowieso ongewijzigd worden voortgezet. De gemeente herhaalt dat wat haar betreft tijdens die onderhandelingen allerlei mogelijkheden tot het aanpassen van de bestaande huurovereenkomst kunnen worden besproken.
Ziel

Van Thiel was zelf ook van plan om naar de rechter te stappen om de ontbinding van de huurovereenkomst aan te vechten. “Vlak voordat ik die rechtsgang actief maakte, daagde de gemeente mij. Ik vind dat prima. Ik ga alle getuigen en documenten die ik de afgelopen vier jaar heb verzameld inzetten bij mijn verdediging.”
Punt van Van Thiel is dat door de opzegging van de huurovereenkomst de ziel uit zijn bedrijf gehaald wordt. “Wat is een jachthaven zonder werf en botenopslag? Die kunnen toch niet een paar kilometer verderop zijn? Dat kan toch helemaal niet. Dat is onwerkbaar. Ik heb hier dertig jaar een zeilschool. Daar kan ik toch niet zomaar mee stoppen?”

IN KADER

Camping Waterhout
De perikelen rond Haddock Watersport staan niet op zichzelf. Vlak voor het zomerreces bereikte de gemeente overeenstemming met camping Waterhout. Afgesproken is dat Waterhout tot 1 november 2018 op de huidige plek aan het Weerwater blijven, daarna moet de camping weg zijn. De camping wordt in november dit jaar juridisch overgedragen aan de gemeente. De campingeigenaren hebben tot november de tijd om definitief een knoop door te hakken. Er is een duidelijke voorkeur voor het Schateiland, maar de alternatieve optie voor Almere Haven ligt ook nog open.
Artikel geplaatst op: 07 september 2017 - 14:53

Gerelateerd

Delen