Ondernemers: stoppen met Floriade slechte optie

Door Berlinda Hendrikse

 

ALMERE- Ondernemers in Almere zijn eensgezind: de Floriade moet absoluut doorgaan. Het nu stoppen van de Floriade of het afslanken van het originele plan zou zowel stad zelf als de ondernemers van Almere geen goed doen.

(Foto: aangeleverd).

Dit stelt Monique Uffen, lid van de adviesraad voor de Businessclub Floriade, namens de leden van de Businessclub. Uffen benadrukt: “Stoppen met de Floriade is geen optie. We hebben als gemeente en als ondernemers gekozen voor de Floriade, en ookal zijn er tegenslagen, nu stoppen betekent alleen maar extra verlies. Zowel financieel verlies, maar ook verlies van het imago van de stad.”

 

Investeren

Uffen legt uit waarom ze ook een alternatieve optie, namelijk een afgeslankte versie van de Floriade geen goed idee vindt: “Wat win je bij een uitgeklede Floriade? Wat levert dat op? Niets. We moeten er juist vol ervoor gaan, dan zien we op termijn ook de meeste winst terug. Mensen verkijken zich op de kosten, wij als ondernemers begrijpen dat het niet per se kosten zijn die we maken, maar dat het een investering is. Die investering gaat uiteindelijk geld opleveren. Dat leert ook de geschiedenis. Zo is er bij het Floriade Evenement in Venlo zelf geen winst gemaakt, maar de daaropvolgende jaren na het evenement wel. Almere moet het ook op die manier bekijken. Nu zaaien en dan kunnen we later gaan oogsten.”

 

Kansen

Kimberley Valentien, voorzitter VBA (Vereniging Bedrijfskring Almere) onderstreept deze visie. “Als vereniging van ondernemers maken we ons sterk voor de belangen van de ondernemers in Almere. Van daaruit zijn we met een gezamenlijk standpunt gekomen samen met MKB Midden Nederland en VNO-NCW Flevoland. Kort gezegd willen we dat de Floriade doorgaat. De Floriade biedt zoveel kansen voor de stad en voor ondernemers in de stad, die kansen kan de gemeente niet laten liggen. Natuurlijk zijn er nog dingen te verbeten. Zo willen we dat er een betere betrokkenheid tussen de Floriade en de ondernemers komt en moet er een transparanter beleid komen, met een betere regie. Maar de Floriade nu afblazen is een slecht idee. Almere moet het gewoon gaan doen.”

 

Tegenslag

Monique Uffen vindt het nog spijtiger om te merken dat er geluiden klinken die zinspelen op het helemaal stoppen van de Floriade. “Een ondernemer is gewend om om te gaan met tegenslagen en van daaruit oplossingen te bedenken. Als ondernemers zijn we gewend om altijd met volle kracht vooruit te kijken en vooruit te gaan. Opgeven is geen optie. En ja, natuurlijk zijn er tegenslagen. Maar die had Venlo ook. Daar speelde ook een crisis. Hier in Almere hebben we eerst tegenslag gehad door het stikstofbeleid en nu speelt de coronacrisis. Maar dat is een actueel iets, daar moeten we overheen kijken. Over twee jaar als de Floriade begint, staat de wereld er weer heel anders voor. En dan we kunnen nog jaren profiteren van de opbrengsten van de Floriade.”

 

Aanstaande donderdag overlegt de gemeente opnieuw over de toekomst van de Floriade.

Artikel geplaatst op: 29 mei 2020 - 16:42

Gerelateerd

Delen