Onduidelijk hoe Floriade er uit komt te zien

Wat gaan we zien bij de Floriade?
Wethouder: ‘Dat weten we pas als de deuren open gaan.’

Door Robert Mienstra

ALMERE - “Wanneer weten we wat we op de Floriade gaan doen? Tja, als de deuren van het evenement opengaan.” Dit antwoordde wethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdagavond tijdens Politieke Markt op vragen van onder meer de PvdA en de PVV. “Het is mij volkomen onduidelijk waarom ik naar de Floriade zou moeten gaan”, stelde Ruud de Jonge van de PvdA. Toon van Dijk (PVV) voegde toe: “Ik mag toch hopen dat de wethouder weet wat voor evenement het wordt.”

 

 

“Ik weet eigenlijk ook niet wat u gaat zien”, zei wethouder Jan Hoek (GroenLinks). (Foto aangeleverd)

De PvdA en de PVV stelden dat zij nog steeds niet weten wat er precies te zien zal zijn op de Floriade. “Hoe moet ik aan mijn vrienden uitleggen wat de Floriade voor evenement is”, zei Ruud de Jonge PvdA). “Ik weet eigenlijk ook niet wat u gaat zien”, antwoordde wethouder Hoek, “het wordt een mooie Floriade en wij organiseren de kaders stap voor stap.En gaan we het nog redden? Ja en nee. Niet alle dromen worden waargemaakt, maar het wordt mooi, innovatief en duurzaam​. ”Dit ontlokte bij Toon van Dijk (PVV) een diepe zucht.
De vraag hangt al lang boven de Floriade. In de collegeperiode van 2014 – 2018 werd de vraag ‘hoe vertellen we het verhaal van de Floriade?’ ook al vaak gesteld. Voor de PvdA en de PVV staat die vraag dus nog steeds recht overeind.

Extra geld
Hoek stelde meteen aan het begin van de bijeenkomst dat de Floriade B.V. 9 miljoen extra aan de raad wilde vragen. “Het college vond dat veel en zet in op een extra bijdrage van de gemeente van tussen de 3 en 6 miljoen. In de loop van maart wordt duidelijk wat noodzakelijk is.”
Daarna bleek dat veel partijen zich zorgen maken over de ontwikkeling van het evenement. “We geloven in wonderen, maar we wachten daar niet op”, zei Hans van Dijk (ChristenUnie), “veel trajecten staan in het rood en ik zie de oplossingen nog niet. Ik denk wel dat we het gaan halen, maar er zijn nog maar 780 dagen te gaan.”
Die zorgen werden gedeeld door de PvdA, AP/OPA, de Partij voor de Dieren en de PVV. De VVD pleitte voor meer positiviteit voor de Floriade. “We hebben meer schwung nodig”, zei Colette Holter (VVD). Jan Lems (D66) vond dat de ontsnappingsroute via een geitenpaadje (een woord dat wethouder Hoek vaak gebruikt – red.)  wel heel smal is geworden. Maar desondanks verwacht hij een mooi evenement.” Willy-Anne van der Heijden (GroenLinks) steunde daarin volmondig haar eigen wethouder: “Ik word blij van alle mooie dingen zoals de projecten rond voedsel en duurzaamheid. De Floriade is complex, maar we zijn voor het merendeel op de goede weg.”

Geheim
Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) had veel moeite met de informatievoorziening vanuit de Floriade en het college. De wethouder vond dat er over een aantal zaken van de Floriade niet in het openbaar kon worden gesproken. Komende week praat de raad verder over de Floriade. De verwachting is dat een deel van die raadsbijeenkomst in het geheim zal plaats vinden.

 

Artikel geplaatst op: 28 februari 2020 - 09:28

Gerelateerd

Delen