1400 extra woningen nodig in Floriadewijk

'Als gemeenteraad vasthoudt aan 30 procent sociale woningbouw'

 

Door Marcel Beijer


ALMERE – Als de gemeenteraad vasthoudt aan de eis om 30 procent sociale huur te realiseren in de Floriadewijk Hortus, zijn er 1400 extra woningen nodig. De wijk zou dan in totaal 2000 woningen krijgen in plaats van de geplande 600, plus 60 waterwoningen.

Zo komt de wijk eruit te zien met 1400 extra woningen

 

Dat bleek maandagavond tijdens een bijeenkomt van een ‘denktank’ met bewoners rond het gebied. Om de tekorten op de Floriade weg te werken heeft de gemeenteraad laten weten open te staan voor extra woningbouw, onder voorwaarde dat 30 procent daarvan in de sociale sector valt.

 

De denktank van bewoners had begin oktober al vastgesteld dat 800 extra woningen het meest ideaal was voor de wijk Hortus. Maar nu deskundige ambtenaren op het stadhuis dat scenario hebben doorberekend, blijkt dat de wijk met 800 extra woningen bij lange na niet rendabel te krijgen is, als de gemeenteraad vasthoudt aan 30 procent sociale huurwoningen. Het alternatief is dat de gemeenteraad de eis loslaat en terugschakelt naar 20 procent sociale woningbouw. Dan zijn er ‘slechts’ 950 extra woningen nodig. Maar de kans dat de gemeenteraad daarmee akkoord gaat, lijkt klein. Een ambtenaar vroeg zich af of het kwalijk is om een verlies te accepteren als daarmee de kwaliteit van de wijk gewaarborgd is.

2000 woningen
Met deze nieuwste berekeningen lijkt het dus waarschijnlijk dat de Floriadewijk Hortus in totaal 2000 woningen krijgt. Die omvang is interessant omdat de wijk dan groot genoeg is om ook voorzieningen als supermarkten, scholen en horeca mee te bouwen. Maar om de wijk het groene karakter te laten behouden, betekent dat er vooral in de hoogte zal moeten worden gebouwd. Ook wordt eraan gedacht om ook buiten het carré van het Floriadeterrein te gaan bouwen, op de plek van het oude busstation ‘t Oor.

A6
De gemeente lijkt daartoe genoodzaakt omdat projectontwikkelaar Amvest zich schijnbaar vooral (op twee woontorens na) richt op laagbouw, zo bleek maandagavond. Ook zou Amvest niet geïnteresseerd zijn in het deel aan de ‘overkant’ van de A6 (Haven). Het is de vraag of op die plek sowieso gebouwd kan worden vanwege geluidsoverlast. Eén van de bewoners zette daar vraagtekens bij en wees op de flat langs de A1 bij Amersfoort. Er wordt in het stadhuis bekeken of die optie eventueel mogelijk is.

Het is nu afwachten hoe de gemeenteraad reageert op deze nieuwste doorberekeningen. Of, zoals een van de bewoners het positief bekeek: “30 procent van 1400 woningen is wel een substantiële bijdrage aan het tekort aan sociale woningbouw.”

Artikel geplaatst op: 10 december 2019 - 10:47

Gerelateerd

Delen