'Point of no Return' Floriade definitief gepasseerd

Door Marcel Beijer

ALMERE – Mocht er nog twijfel over bestaan: de Floriade 2022 in Almere gaat door. Het ‘point of no return’ is definitief gepasseerd. Dat liet wethouder Julius Lindenbergh donderdagavond tijdens de Politieke Markt weten.


Fractievoorzitter Hans van Dijk van de ChristenUnie vroeg het de wethouder op de man af: ‘kunnen we nog stoppen?’ Het antwoord van de wethouder was luid en duidelijk: het point of no return is gepasseerd. “Stoppen is absoluut geen optie meer. Alleen al omdat we dan geconfronteerd zullen worden met forse claims. We gaan door en laten we daar vooral positief over zijn. Maar wel realistisch. ' De wethouder kon niet uitsluiten dat er nog financiële tegenvallers kunnen aandienen.

 

Stikstof

Zelfs de stikstofproblematiek zal de wereldtuinbouwtentoonstelling niet meer stoppen. Lindenbergh: “Ik voorzie geen problemen bij de bouw van de woonwijk Hortus. Het evenement zelf heeft wel een groter probleem. Maar ik denk dat we dat kunnen compenseren door wat veranderingen door te voeren. Zo kunnen we steviger inzetten om bezoekers met de trein te laten komen, in plaats van de auto. Dat scheelt dan weer uitstoot van stikstof.”
De wethouder gaf toe dat het qua sponsoring beter moet. “We hebben ons tot nu gericht op heel grote bedrijven. Dat valt tegen. We gaan daarom nu een andere koers varen door ons te richten op middelgroot- en kleinbedrijf.”
De wethouder gaf aan dat de voortgang van een aantal gebouwen niet veel vertraging meer kan oplopen. Het gaat dan om de woontoren op het eiland Utopia, de brug over het weerwater naar de A6 en de waterwoningen. “Maar we hebben goede hoop dat we het bouwproces nog kunnen versnellen.”


Goed nieuws

Lindenbergh had ook goed nieuws. “Het ministerie van Landbouw heeft onlangs een bedrag 2,5 miljoen euro toegezegd en andere ministeries springen misschien ook bij. We onderschatten als Almeerders wel eens dat het hier om een wereldevenement gaat. Ik roep iedereen dan ook op om vanaf nu trots te zijn dat dit wereldevenement in Almere wordt gehouden. Dat maakt de kans op succes alleen maar groter.”

Artikel geplaatst op: 22 november 2019 - 10:24

Gerelateerd

Delen