Eerste miljoen bespaard door Floriade Werkbedrijf

ALMERE - Volgens de gemeente en UWV is sinds de start van het Floriade Werkbedrijf een miljoen euro bespaard op het uitgeven van uitkeringen. Dankzij de samenwerking tussen gemeente Almere, UWV en Randstad hebben veel mensen een betaalde baan gevonden

Twee jaar geleden startte het Floriade Werkbedrijf. V.l.n.r: ex-wethouder Froukje de Jonge, Ellen van Poorten en Inge Dijkstra (Randstad) (Foto: MonaVid)


Sinds de start van het Floriade Werkbedrijf, bijna twee jaar geleden, zijn meer dan vijftig mensen weer aan de slag gegaan. Wethouder Jerzy Soetekouw noemt dat ‘een prestatie van formaat’. “Het mes snijdt aan twee kanten. Het bespaart de gemeente geld. Maar het belangrijkste is dat wij zo werken aan talent. Hierdoor worden meer Almeerders gelukkig en zorgen wij voor werk voor uiteindelijk minstens 350 Almeerders. Want iedereen heeft recht op fatsoenlijk werk en een zelf verdiend inkomen.”

Nieuwe baan

Een grote meerderheid van de eerste groep deelnemers aan het Floriade Werkbedrijf heeft een nieuwe, vaste baan gevonden. Een succes, want de prognose was dat pas in 2022, vlak voor de start van de Floriade, het eerste bespaarde miljoen een feit zou zijn. Er is weinig uitval en dankzij de nieuwe opleiding, herscholing en werkervaring zijn de kansen op nieuw blijvend werk voor de deelnemers aan dit programma sterk gegroeid. Het gaat om zeer uiteenlopende banen zoals secretaresses, groenmedewerkers, inkopers en beveiligers.

Social Return
Volgens de instanties is de werkgelegenheid in Almere toegenomen dankzij de komst van de Floriade. Alle bedrijven die een opdracht krijgen van de Floriade zijn ook verplicht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen op werk te geven. Dit heet Social Return on Investment (SROI). Deze mensen krijgen vaak een nieuwe opleiding en doen in hun nieuwe vakgebied meteen enkele maanden werkervaring op, met als doel om uiteindelijk via Randstad door te stromen naar een vaste baan.

Hoop
Omdat binnenkort de bouwwerkzaamheden op het Floriade-terrein pas echt van start gaan, hoopt het Floriade Werkbedrijf dan nog meer mensen voor te bereiden op een nieuwe baan. Het doel bij aanvang was om tot en met de Floriade in 2022 minimaal 350 Almeerders te begeleiden naar een vaste baan. Dit zou voor gemeente Almere en UWV een besparing van drie miljoen euro aan uitkeringen betekenen.

Artikel geplaatst op: 24 juni 2019 - 14:48

Gerelateerd

Delen