Tulpentoren moet Almere een beetje 'oppimpen'

Door Marcel Beijer
ALMERE – “Het ontwerp is enorm ‘over de top’, maar dat maakt het juist uniek. Je moet je durven onderscheiden. En juist Almere heeft al voldoende standaard-gebouwen. Met de tulpentoren gaan we de boel een beetje oppimpen.”

Het ontwerp van de Tulpentoren. (Artist impression: Rop Ranzijn)


Trendwatcher Adjiedj Bakas voelt zich thuis in de stad waar hij nog geen jaar inwoner van is. In die tijd liet de ‘Trendwatcher des Vaderlands’ al regelmatig weten een bijdrage aan de stad te willen leveren. Bakas ziet de Floriade 2022 als uitgelezen kans om Almere als stad aan de wereld te presenteren. “Maar dan moet er wel iets bijzonders komen, zoals Rotterdam destijds de Euromast heeft overgehouden aan de Floriade. Iets bijzonders, iets volstrekt unieks.”

Tulpentoren
Samen met ontwerper Rop Ranzijn bedacht Bakas daarom de Tulpentoren die op het Floriadeterrein moet komen. Vorige week dinsdag presenteerde hij zijn idee tijdens een ondernemersbijeenkomst in Schouwburg Almere. “Mensen stonden direct op uit hun stoelen om foto’s te maken. Het maakte direct tongen los”, aldus Bakas. “Dat betekent dus dat het opvalt. Dat is precies de bedoeling.”
Of de Tulpentoren er ooit komt is de vraag. Bakas denkt echter in kansen: “Alles begint met een idee. Dat heb ik nu neergelegd. De toren wordt 150 meter hoog. Dat levert qua omgeving de minste problemen op, is mij verteld. Ook Schiphol heeft daar geen last van. Daarnaast zit alles op dit moment mee: de economie floreert, de rente is laag. We hoeven maar een paar enthousiaste ondernemers te mobiliseren. En denk dan aan de voordelen."

Landmark

Bakas: "De toren wordt een landmark waaraan men Almere herkent. Je kan er een topmuseum in huisvesten, dat goed is voor het culturele leven in de stad, dat ook nieuwe business aantrekt. Het kan een toeristenattractie worden waarmee Almere het toerisme van Amsterdam deels kan overnemen waardoor de door de overheid zo gewenste toeristenspreiding plaatsvindt. Dat is een winstmodel.”

Bakas laat zijn plan nu landen op het stadhuis. “Ik ben de creatieve gek, die dingen bedenkt. Anderen moeten het uitvoeren. Maar uiteraard help ik daar graag bij.”

Artikel geplaatst op: 30 april 2019 - 07:49

Gerelateerd

Delen