RBC Florimere in race bouw Floriade

Door Robert Mienstra

ALMERE - De gemeente heeft een marktconsultatie gedaan op zoek naar partijen die de stadswijk en het evenement Floriade willen gaan bouwen. Uiteindelijk hebben er zestien partijen inhoudelijk gereageerd en zijn er met zes van hen inmiddels gesprekken gevoerd. Dit blijkt uit het verslag van de marktconsultatie.

De gemeente verwacht dat het bestemmingsplan Almere centrum Weerwater-Floriade in april onherroepelijk is. (Foto: aangeleverd)


Opvallendste belangstellende was de Regionale Combinatie Florimere (RCF), bestaande uit in Almere bekende bedrijven als Boogaart, Knipscheer, Reimert en Tomin Groep. Een naam die al langer rondzingt, Amvest, staat ook op de lijst. De gemeente biedt twee scenario’s aan: territoriale verdeling waarbij per onderdeel aanbesteed wordt, en het scenario ‘alles in één hand’ waarbij één partij alles voor de Floriade ontwikkelt.

Risico’s


In de marktconsultatie schetst de gemeente een aantal risico’s. Een daarvan is dat de opening van de Floriade op een lager kwaliteitsniveau beschikbaar komt dan gewenst. Verder wordt gemeld dat duurzame initiatieven en innovaties niet realiseerbaar zouden kunnen zijn. Ook de veelbesproken geluidsbelasting van de A6 wordt genoemd als eventueel kostenverhogend. Negen van de zestien belangstellende partijen vonden dit ook belangrijke risico’s. Vier ondernemingen zien die risico’s niet.
Uiteindelijk heeft de gemeente zes partijen uitgenodigd voor mondelinge gesprekken. Dat zijn Arcadis, de Regionale Combinatie Florimere, URBA-RD en Amvest, Dura Vermeer, BDP Ontwikkeling, en Synchroon.

Start


De gemeente verwacht dat het bestemmingsplan Almere centrum Weerwater-Floriade in april onherroepelijk is. In het verslag van de marktconsultatie staat verder dat de ontwikkeling van de stadswijk al voor de start van de Floriade kan beginnen om zo te laten zien hoe de groene stad van de toekomst er uit zal komen te zien.
Wel stelt de gemeente dat het vastgoed niet nodig is voor het evenement, maar omdat de groene stad centraal staat, moet het vastgoed dat illustreren en een meerwaarde zijn voor het evenement. Daarbij zoekt de gemeente duurzame investeerders die voor twintig tot dertig jaar het terrein willen beheren en onderhouden.
Binnenkort zal de gemeente de keuze bekend maken van een of meerdere marktpartij(en) die de Floriade zullen gaan bouwen. De bedoeling is dat in de loop van dit jaar de bouw van het permanente vastgoed op een aantal kavels zal starten.

Artikel geplaatst op: 27 december 2017 - 10:38

Gerelateerd

Delen