Winnaars Floriade Werkt! Challenge bekend

Instral BV, Multi Tool Trac en PeelPioneers zijn de winnaars van de eerste Floriade Werkt! Challenge, dat heeft de jury na een spannende finale tijdens het NRC Live AgriFood & Tech bekendgemaakt. De winnaars krijgen een geldbedrag van € 25.000, een voucher ter waarde van € 10.000,- voor business development op maat en een voucher van € 10.000,- voor gebruik van de Innovatiewerkplaats van de provincie op het Floriadeterrein.

Met een 2 minuten pitch om de jury voor de laatste keer te overtuigen van de impact van hun innovatie namen 9 deelnemers het tegen elkaar op. Daarna was het aan de jury om de 3 winnaars te kiezen op basis van de ingediende plannen en de pitch. Daarbij beoordeelde zij de innovaties vooral op:

• bijdrage en impact aan duurzame voedselvoorziening
• economische kansen en omzetmogelijkheden
• mogelijkheid om het product (inter)nationaal uit te rollen.

In de categorie MKB Flevoland is Instral BV de winnaar met hun innovatie C-Force Agri. Dit product biedt een oplossing om het verstuiven van landbouwgrond tegen te gaan, een groot probleem in droge tijden en gebieden. De jury was heel positief over de toepassing van het product om ongeschikte grond te veranderen in landbouwgrond, de goede omzetmogelijkheden en de internationale toepassingen.

Multi Tool Trac is een slimme elektrische tractor, ontwikkeld op basis van concrete marktvragen. De tractor heeft een variabele spoorbreedte die de akkerbouwer kan aanpassen voor gebruik op de akker en voor het rijden op de openbare weg. De elektrische tractor past goed bij Flevoland door het gebruik van windenergie om de accu op te laden. Er zijn ook al contacten voor toepassing op de Duitse markt. Dit laatste was voor de jury reden om Multi Tool Trac te kiezen als winnaar in de categorie samenwerkingsverband.

Bij de student-ondernemers is PeelPioneers de winnaar. Zij willen de schillenboer van de toekomst zijn en gebruiken fruitschillen als grondstof voor onder andere bier, worst en zeep. Zij gaan de Challenge-prijs inzetten om hun productie te verbeteren en uit te breiden. De jury was zeer onder de indruk van de ondernemersgeest, het goed doordachte concept en de wijze waarop PeelPioneers werkt aan marktintroductie met diverse marktpartijen.

Duurzame en gezonde voeding versterkt economie
De finale vond plaats tijdens NRC Live AgriFood & Tech in Almere waar deskundigen en deelnemers spraken over de uitdaging hoe met een veranderend klimaat de wereldbevolking op een veilige en gezonde manier te blijven voeden. Een thema dat past bij het programma Floriade Werkt! van de provincie Flevoland die als partner van deze bijeenkomst de finale van de Challenge organiseerde.

 

Artikel geplaatst op: 06 juni 2017 - 13:51

Gerelateerd

Delen