Almeerse onderneemster ontwerpt kas in Parijs

De Almeerse onderneemster Eveline Stilma van InnoPlant maakte een ontwerp met een team van architecten- voor een stedelijke kas midden in de wereldstad Parijs.

Het gebouw is slechts 60m2 groot. (Artist impression: aangeleverd)

 

De kas is bestemd voor buurtbewoners rond de Square des Tulipes en bedoeld om samen planten te vermeerderen die weer kunnen worden uitgedeeld aan leden van de buurtvereniging. Stilma: "De gemeente Parijs wil daar een icoonproject neerzetten en daagt architecten en agronomen uit om een mooi ontwerp te maken. De lokale vereniging gaat met hun leden planten uit de omgeving vermeerderen in de kas en uitdelen aan leden die daarmee hun omgeving weer kunnen vergroenen. Schoolkinderen zullen op de locatie worden uitgenodigd om te leren over plantenteelt."

 

Niet veel ruimte

Het terrein is slechts 120 m2 groot. Het gebouw wordt circa 60 m2. Er moeten planten in geteeld worden, maar ook moet een hele schoolklas er naar binnen kunnen. Ook moet het pand nog toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Stilma werd daartoe uitgenodrd door Gert Jan de Jong van het architectenbureau Arc2 in haar eigen woonplaats, Almere. "Gert Jan is een architect die graag woningen bouwt gebaseerd op biomimicry", zegt Stilma. "Hij kijkt naar de natuur en de persoon voor wie hij tekent en verwerkt dit op een kunstige manier in zijn gebouwen. Het is best uniek dat plantenteelt en architectuur hierin samenkomen. Gert Jan ontwierp ook de Amazonica Dome in Blijdorp."

 

Resultaat

Het uiteindelijke ontwerp kenmerkt zich door een grote indrukwekkende verticale muur waar containers in bakken gehangen kunnen worden. In elk potje zit een plantje die daar groeit en ook meegenomen kan worden. De watergift is op eenvoudige wijze gereguleerd. Planten zullen altijd voldoende water hebben, niet te droog en niet te nat. "Lekker makkelijk voor de vrijwilligers", zegt Stilma. "Aan de donkere zijde van het gebouw is een waterbak neergezet die regenwater opvangt. Dit water wordt gebruikt om langs de planten te leiden aan de verticale muur. In combinatie met visteelt is er een prachtig aquarium toegevoegd aan de ruimte. Het water van de vissen werkt als meststof voor de planten. In de schaduwzijde kan met kiemkasten worden gewerkt. Een soort koelkast waar de zaden, die leden van planten verzameld hebben uit hun omgeving, worden opgekweekt."
Zo blijft de ruimte open voor het ontvangen van schoolkinderen én is de hele ruimte toegankelijk voor rolstoelrijders. "Een prachtig ontwerp om trots op te zijn", besluit Stilma.

Artikel geplaatst op: 07 november 2019 - 12:26

Gerelateerd

Delen