Visie van de wethouder: Corona samen doorstaan

Het leven heeft voor ons allemaal een onverwachte wending genomen. In Almere is het stil. Weinig mensen op straat, weinig winkels open en weinig auto’s op de weg. We leven in ongekende tijden. Het sociale leven staat op een laag pitje, mensen werken thuis en kinderen gaan niet meer naar school. Het zakelijke leven ondervindt daar stevige consequenties van. 

Maaike Veeningen (Foto: aangeleverd)

 

Het raakt ons allemaal, en het is zeker dat we economische gevolgen zullen ondervinden. Doel is nu om zowel de maatschappelijke als de economische gevolgen van het Coronavirus zo beperkt mogelijk te houden. Door allemaal verantwoordelijkheid te nemen voorkomen we dat het virus zich te hard onder te veel mensen verspreidt en slachtoffers maakt. Voorkomen we dat de ziekenhuizen het niet meer aankunnen. En voorkomen we dat de economie nog hardere klappen krijgt als veel mensen tegelijkertijd ziek worden.

 

In deze weken waarin we allemaal zo veel mogelijk binnen blijven spreek ik veel mensen, telefonisch of online. De ZZP-er van wie het werk stilvalt. De ondernemer die gedwongen zijn deuren moest sluiten of nu bijna geen klanten meer heeft. Bedrijfseigenaren die ineens geen leveringen meer hoeven te doen. Of van wie de klanten de rekeningen niet meer kunnen betalen. Maar ook de supermarktondernemer die het drukker heeft dan ooit. En bedrijven in online dienstverlening die het werk juist zien toenemen. Ieder verhaal is totaal verschillend van de ander, maar 1 ding hebben alle verhalen gemeen: alles is anders dan het was.

 

Het is zwaar weer voor alle ondernemers die nu hun inkomsten zien wegvallen, mensen die hun baan verliezen. Het zijn pittige tijden, waarbij we elkaar hard nodig hebben. Op afstand, maar toch dichtbij. In deze tijd ontstaan ook mooie nieuwe initiatieven. Mensen die elkaar helpen met boodschappen, of even wat extra contact leggen om eenzaamheid te voorkomen. Ondernemers die elkaar helpen door bijvoorbeeld een beroep te kunnen doen op elkaars personeel, of creatieve manieren verzinnen om producten af te nemen die anders in de prullenbak zouden verdwijnen. Ik waardeer de inzet om dit samen zo goed mogelijk door te komen en straks weer verder te kunnen enorm.

 

Ook als gemeente helpen we waar we kunnen. Er komt veel op ons af; ik spreek hier graag ook mijn waardering uit voor onze medewerkers die nu keihard aan het werk zijn om alle ontwikkelingen in goede banen te leiden. Op onze website www.almere.nl/ondernemen vindt u informatie die u verder kan helpen. Over de hulp die we vanuit de gemeente kunnen bieden, maar ook informatie over bijvoorbeeld landelijke regelingen of de Kamer van Koophandel. Mocht u daar de informatie niet kunnen vinden die u zoekt, dan nodig ik u van harte uit om een mail sturen naar ezcorona@almere.nl.

 

De komende tijd hebben we elkaar hard nodig, nog harder dan anders. En ook als we het virus het hoofd hebben geboden zullen we samen de schouders eronder moeten zetten om de boel weer op gang te krijgen. Dat wordt nog een flinke klus, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ons dat gaat lukken. Deze crisis gaat voorbij. Ik zie hoe de Almeerse ondernemers nu al de samenwerking opzoeken, met creatieve ideeen komen en er alles aan doen om het beste te maken van de lastige situatie waar we met elkaar in zitten. De pioniersmentaliteit die Almere eigen is. Ik ben trots op onze ondernemers. Laten we elkaar blijven vasthouden en blijven helpen. Denk om elkaar, zorg goed voor elkaar!

 

Maaike Veeningen

Wethouder Economische en Ruimtelijke Ontwikkeling

 

Artikel geplaatst op: 09 april 2020 - 14:46

Gerelateerd

Delen