Almeerse Eveline Stilma maakt biodiversiteit rendabel

De Almeerse Eveline Stilma (40) maakt in Nederland naam met haar bedrijf InnoPlant. Ze adviseert bedrijven bij de overstap naar biodiversiteit en komt met oplossingen op maat voor ecologische teelt. “Biodiversiteit is de geitenwollensokken-fase allang voorbij. Slimme keuzes leveren gewoon winst op.”

Eveline Stilma: "Bij commerciële telers worden soms hele partijen fruit en groenten lukraak weggegooid, doordat ze óf niet voldoen aan kwaliteitseisen."


De Almeerse doctor in de plantenkunde gaat zo enthousiast op in haar verhaal, dat ze gesticulerend pardoes een kop thee van tafel stoot. Want Eveline Stilma heeft een missie: biodiversiteit stimuleren. “Er wordt dan al snel gedacht aan alternatieve boeren die uit goedheid de wereld willen redden, maar dat beeld is gedateerd. Wie slimme keuzes maakt, kan gewoon winst maken. Met InnoPlant help ik ondernemers om dat voordeel zo maximaal mogelijk te maken.”
De afzetmarkt zit mee, laat Stilma weten. “Er is vanuit de markt steeds meer vraag naar eerlijk, gezond voedsel. De consument wil weten waar zijn eten vandaan komt en voelt zich bedonderd als er paardenvlees in zijn eten zit.”
Een groot deel van deze kritische consumenten is bereid om kapitalen uit te geven aan hippe superfood, zoals Chiazaadjes. “Dat is gewoon vogelvoer”, stelt Stilma. “Vogels kunnen Chiazaad verteren omdat ze steentjes in hun maag hebben die het zaad vermalen. Frambozen of bramen zijn ook rijk aan gezonde voedingsstoffen en daarvan kunnen we de vitaminen en mineralen wel goed opnemen. Maar die superfood-hype geeft wel aan dat de consument zich bewust wordt van zijn voeding.”

InnoPlant


InnoPlant helpt ondernemers een functionerend biodivers bedrijf in te richten. “Ondernemers willen echt wel nieuwe wegen bewandelen, maar weten vaak niet hoe. Of ze zitten vast aan afnemers. Ik help ze daarbij en reken het economisch effect voor ze uit. Dat is advies op maat. De locatie is bijvoorbeeld belangrijk: wordt er gewerkt op klei- of zandgrond, maar ook de specifieke wensen van de ondernemer moeten worden meegenomen. “Ze hebben vaak een ideaal beeld, maar weten niet hoe dat uit te voeren. Ik laat zien op welke manier het wel realiseerbaar is.”
Het kopje thee ging om als Stilma enthousiast voorrekent dat Nederland ook met zeer extensief beheer in staat is in de eigen voedselproductie te voorzien. Goed, dat is misschien theoretisch, want dan heb je als land lagere verdiensten uit export. Maar dat geldt eigenlijk voor alle landen in de wereld. Zelfs in woestijnlanden is dat tegenwoordig mogelijk, júist door biodivers te telen. Lokaal je eigen voedsel verbouwen. Ideaal toch? Want soms schrik ik ook nog van de verspilling van eten in de huidige keten. Bij commerciële telers worden soms hele partijen fruit en groenten lukraak weggegooid, doordat ze óf niet voldoen aan kwaliteitseisen (kromme komkommer) óf doordat de veilingprijzen te laag zijn.” Als mensen zelf betrokken zijn geweest bij de productie van hun voedsel, vinden ze dat vaak zonde. Dat is het productievoordeel van lokale teelten.

Symposium


De naam van de Almeerse onderneemster maakt snel furore in ons land. Ze is auteur van het boek ‘Polyculturen in de kas’, waarin telers van groente en fruit hun werk combineren met de productie van eiwitrijke producten als eieren, paddenstoelen en vis.
In februari was ze mede-initiator en organisator van het symposium ‘Meer rendement door biodiversiteit’ met de Natuur- En Milieufederatie Zuid Holland, waar ze ook spreker was. In Amsterdam, pal naast de Ikea, richtte ze voor de gemeente naar idee van SIGN een mobiele boomgaard in. “80 boombakken met beplanting in verschillende lagen. Het horecabedrijf kon de oogst gebruiken. Het ontwerp was geïnspireerd op permacultuur principes. Het park leverde de deelgemeente Amstel III nog de Plabeka Bokalen 2018 prijs op voor beste transformaties.”
Kan InnoPlant ook een bijdragen leveren aan de Floriade? Stilma: “Natuurlijk. Als projectontwikkelaars iets bijzonders willen met het groen, mogen ze bij me aankloppen. Belangrijk is dat we de vraag concretiseren: waaróm wil je op deze manier het groen in de stad realiseren. Daar wil ik graag in adviseren.”

Artikel geplaatst op: 23 april 2019 - 09:35

Gerelateerd

Delen