Primeur: Almere is aan een hotelvisie toe

Er zijn op het stadhuis zoveel initiatieven binnengekomen van hotelketens dat de gemeente voor het eerst in de geschiedenis daar beleid op moet gaan maken. In januari werd dat tijdens de Politieke Markt besproken. Wethouder Maaike Veeningen is blij met de ontwikkeling.
Hotelketens staan in de rij om zich in Almere te vestigen. (Foto: Adobe Stock)

De interesse van hotelketens voor Almere heeft meerdere oorzaken, legt Veeningen uit. “Enerzijds is er een hotelstop in Amsterdam, anderzijds merken we ook dat Almere als stad steeds interessanter wordt. Wie recreatief een hotel in Almere boekt zal zeker een ‘dagje Amsterdam’ willen doen, maar ook lekker door de natuur van Almere willen fietsen. Daarnaast is het ook zakelijk gezien interessant. Almere ligt natuurlijk centraal in het land, op korte afstand van Amsterdam en Schiphol en de nieuwe luchthaven Lelystad Airport.“
Om geen wildgroei aan hotels in de stad te krijgen heeft de gemeente onderzoek laten verrichten. Daaruit kwamen een aantal bepalingen. Zo wordt de voorkeur gegeven aan hotels die zich zowel op de zakelijke als op de toeristische markt richten. Verder wil de gemeente dat de hotels bij voorkeur in Almere Centrum een plek vinden. “De binnenstad met al zijn voorzieningen is interessant voor bezoekers en ze versterken ook het gebied”, zegt Veeningen. “Want de hotelgasten zullen gebruik maken van het winkelaanbod en horeca. We stellen dus de minste eisen aan hotels die zich in het centrum willen vestigen.”
Daarnaast worden ook hotels toegestaan in Buiten (dichtbij de Oostvaardersplassen), Poort (Duin) en in Haven. “Voor die gebieden geldt dat de hotels, mochten ze er ooit stoppen, eenvoudig getransformeerd moeten kunnen worden naar woningen”, zegt Veeningen.
Veeningen wil niet zeggen welke initiatieven er liggen en welke locaties in trek zijn. “Dat is vertrouwelijk. Feit is dat er veel aanvragen liggen en dat we daar beleid op wilden maken. In een regio is er geen onbeperkte marktruimte. Dat betekent dat we keuzes kunnen maken. Dan moeten de voorwaarden helder zijn. Met deze visie hebben we daar nu een kader voor.”
Artikel geplaatst op: 08 februari 2019 - 09:59

Gerelateerd

Delen