Green City Buzz brein achter vergroening Haven

Stadsdeel Haven, en met name het centrum, krijgt een groene opknapbuurt. Het marktplein is opnieuw betegeld maar ook wordt het gebied levendiger en komt er meer beplanting. Green City Buzz is gespecialiseerd in het vergroenen en verduurzamen van steden en heeft momenteel ook Haven onder hun hoede.
Ook in de Kruisstraat is er groen geplant. (Foto: Bianca Kramer)

Er gebeurt veel in Haven; wijken worden verbeterd en ook het centrum wordt voor een deel vernieuwd. Op het marktplein zijn de (in slechte conditie verkerende) bomen weggehaald en oogt het er nu vrij kaal. Maar als het aan Green City Buzz ligt komt daar snel verandering in. Green City Buzz is een organisatie dat zich inzet voor efficiënte duurzame gebiedsontwikkeling. Zij hebben de opdracht om de leefomgeving van Haven centrum te verbeteren. Het vergroenen van een gebied is meer dan alleen planten neer zetten. Er wordt een plan gemaakt en na een goede aanpak kan het vergroenen van een stad voordelen opleveren.
Wat er precies in Haven gaat gebeuren is nog lastig te zeggen omdat het afhangt van gemeente en stakeholders. Er is in elk geval budget toegekend en het staat vast dat er wat gaat gebeuren. Een begin is in elk geval al gemaakt: naast drogisterij Kruidvat is al een klein deel opgeknapt,.

Meer omzet

Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat vergroening beter is voor het welzijn: “de sfeer in de buurt wordt beter, mensen komen samen en bovendien is het gezonder,” zegt Tanja van Der Knoop, het brein achter Green City Buzz. Het vergroenen van een stad zorgt ervoor dat het gebied aangenamer wordt, mensen er langer blijven hangen en dat zorgt er uiteindelijk voor dat er meer omzet gegenereerd wordt. Dit kan oplopen tot soms wel dertig procent. Bovendien is vergroening een simpel en relatief goedkoop middel.

Green City Buzz

Van der Knoop heeft zichzelf het vak aangeleerd. Na jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt te hebben begon ze zich meer en meer te verdiepen in het groen. Ze ontwierp bijvoorbeeld het internationaal bekende Hof van de Vierde Sortie. Het viel haar op dat maar weinig steden groen zijn en dus begon ze Green City Buzz. De stichting verbetert en verduurzaamt bestaande bebouwde gebieden door economische, sociale, milieukundige en esthetische waarde toe te voegen. Een van de projecten is de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam, waar nu een groene oase zit tussen de bebouwing. Door een waslijst van logistieke en duurzame verbeteringen, zoals minder verkeer, heeft de straat een enorme boost gekregen. “We pakken kleine stukken stad op heel veel vlakken aan, met en voor de lokale ondernemers, pandeigenaren, bewoners, bezoekers en de gemeente.“
Artikel geplaatst op: 14 december 2017 - 12:11

Gerelateerd

Delen