Jim de Boer (80) vijftig jaar in dienst bij Profiltra

“Het wordt zo langzamerhand belachelijk”, zegt Jim de Boer aan het begin van het gesprek. De 80-jarige directiesecretaris van Profiltra reageert daarmee op de vraag of hij verwacht dat hij op zijn negentigste nog werkt bij de technische handelsonderneming.

Jim de Boer werkt op zijn tachtigste nog steeds met veel plezier. (Foto: Fred Rotgans)


De kwieke tachtiger is op 1 september vijftig jaar in dienst bij Profiltra. “Toen ik 65 werd, werd er gevraagd of ik nog een jaar wilde blijven. Toen heb ik mezelf een 1-jarig contract gegeven en nu zijn we dus vijftien jaar verder”, vervolgt hij lachend.
Begin jaren ‘60 solliciteerde De Boer bij Profiltra, dat destijds nog in de hoofdstad gevestigd was. “Ik werkte als correspondent en was verantwoordelijk voor het briefverkeer”, aldus de Amsterdammer, die Engels, Duits, Frans en Spaans spreekt. “Het was altijd mijn streven om directiesecretaris te worden. Daarom solliciteerde ik na een jaar of drie bij een ander bedrijf. Ik werd aangenomen, maar van LB (Profiltra-oprichter Lucas Benjamin, red.) mocht ik niet weg. Ik was heel kwaad en stapte direct naar de vakbond. De jurist was duidelijk: ‘hij kan u niet tegenhouden, want u gaat zowel in functie als in salaris omhoog. Ik ga vandaag met uw baas praten.’ Een dag later stapte ik het vakbondsgebouw binnen. De jurist riep direct: ‘u moet daar nooit meer weg. De man heeft het zo goed met u voor, dat komt zelden voor!’ Hoe zit het dan met mijn functie vroeg ik? Daarop vertelde de man dat ik met onmiddellijke ingang de functie van directiesecretaris kreeg en het bijpassende salaris”, lacht De Boer.


Schiphol


Twee jaar later vertrok hij alsnog om bij de Luchthaven Schiphol en via de International Fashion Council bij het Amerikaanse Loctite (Europa) te gaan werken. Daar werd hij PR Manager Europa tot van de een op de andere dag werd besloten dat het kantoor in Nederland dicht moest.
Opeens was hij voor het eerst in zijn leven even werkloos. “Ik ging aan de slag in een paar interim functies tot ik weer werd benaderd door LB. Hij wilde zich als directeur uit Profiltra terugtrekken en vond dat ik de aangewezen persoon was om zijn zoon bij te staan.”
Zoon Arie Benjamins was een uitstekende zakenman en direceur, maar kon administratief en op het gebied van talenkennis wel wat assistentie gebruiken. “Tot zijn aftreden in 1985 heb ik voor Profiltra geweldig met hem samengewerkt en deze samenwerking tot aan zijn dood gecontinueerd als zijn mededirecteur van de holdingmaatschappij”, verhaalt De Boer, die het liefst enigszins in de luwte opereert.


Jubileum


Hoogtepunten in het bestaan van Profiltra zijn het 50- en 75-jarig jubileum. “Vooral het vijftigste was mooi. Toen zijn we met alle medewerkers en partners een lang weekend naar Madrid en Toledo geweest. Daar hebben we een feest voor 250 veelal buitenlandse gasten gegeven. Ook werd bij die gelegenheid het bedrijfspand van Profiltra officieel geopend, omdat een jaar eerder in een storm een gedeelte van het dak van ons gebouw afwaaide en toen de opening moest worden uitgesteld.”
Als tenslotte de vraag uit de eerste alinea terugkomt, begint hij wederom te glimlachen. “Het klinkt oubollig, maar Profiltra voelt als familie. AB (Arie, red.) zei altijd: ‘ik ben niet alleen verantwoordelijk voor veertig medewerkers, maar ook voor hun gezinnen’. Die gedachte heeft tot op de dag van vandaag bij de opeenvolgende directies geheerst. Daarnaast is het hier niet hiërarchisch, iedereen tutoyeert elkaar. Dit alles maakt het aantrekkelijk om hier te werken, maar ik houd het niet tot mijn negentigste vol”, besluit hij resoluut.
IN KADER:

Profiltra


Profiltra is leverancier van technische specialiteiten voor de industrie Profiltra richt zich op vloeistoffiltratie, pigmenten, additieven, leidingtechniek, afdichtingen, vuurvaste en isolerende materialen. Het bedrijf is in 1941 opgericht door Lucas Benjamin senior, die samen met zijn vrouw actief was in het verzet. Zijn zoon, Arie, stond tot 1985 aan het roer. Edwin Cobussen, bij Profiltra begonnen als Sales Engineer Filtratie, is de huidige directeur/eigenaar en breidde Profiltra uit naar China, Duitsland en België.

Artikel geplaatst op: 08 september 2017 - 11:46

Gerelateerd

Delen