Ugur Özcan nieuwe directievoorzitter Rabobank Almere

“Een bijzondere naam en hoe spreek je deze uit?”, is de eerste vraag die mensen hebben als de naam Ugur Özcan horen. “Mensen vragen het mij vaker ‘Ugur’ wordt uitgesproken als ‘oer’ en betekent letterlijk ‘Geluk’ en ‘Özcan’ betekent in het Turks ‘bron van het leven’, legt Özcan uit. De volgende vraag is: ‘Waar komt u vandaan?’ – ‘Uit Duitsland’, zeg ik dan.Ugur Özcan (39) heeft Turkse roots en is in Nürnberg geboren. “Mijn ouders kwamen als gastarbeiders naar Duitsland en daar ben ik ook opgegroeid. Ik kreeg de kans om te studeren, me te ontwikkelen. Die kans moet je wel willen pakken. Nou, ik heb hem met beide handen gegrepen.
Ik heb ook het geluk gehad dat ik altijd omringd ben geweest door mensen die in mij geloofden en mij het vertrouwen gaven.”
Özcan was, naast zijn studie, in Duitsland actief als coach van een basketbalvereniging en als scheidsrechter actief op het hoogste basketbalniveau. Naar eigen zeggen leerde hij daar verantwoording te dragen. “Je leert dat je beslissingen gevolgen hebben.” Ook gaf hij korte tijd in Nürnberg een glossy magazine uit voor jongeren. “Dat was geen lang leven beschoren maar ik heb er veel geleerd over ondernemerschap. Als je er achter wilt komen wat níet werkt, dan weet je wat wél werkt.”
Özcan studeerde werktuigbouwkunde en economie en dacht dat zijn toekomst in Duitsland lag, maar 11 jaar geleden bracht de liefde hem naar Nederland. “Een Zaanse schone. Ik ontmoette haar in Almere, bij wederzijdse kennissen. Inmiddels zijn we getrouwd, wonen we in Assendelft en hebben we twee zoons. Eén van vier en één van anderhalf. Ik combineer de Turkse gastvrijheid met de Nederlandse handelsmentaliteit en de Duitse gründlichkeit.”

Rabobank


Özcan is bij de Rabobank de opvolger van Nathal van Rijn. Na zijn studie economie aan de UvA heeft hij onder meer gewerkt als directeur Bedrijfsvoering en Dienstverlenen bij de gemeente Amsterdam. In 2012 kreeg hij een plek in het high potential-management programma van de Rabobank aangeboden. Inmiddels heeft hij verschillende management- en directieposities bekleed. “Zo kwam ik terecht in Noord-Holland en Flevoland. In die zin kwam ik opnieuw in aanraking met Almere. Eerst via de liefde, nu zakelijk.” Inmiddels weet Özcan wat de ‘poldermentaliteit’ inhoudt. “Aanpakken! Je hoeft hier geen tijd te verspillen aan duwen en trekken om iets te bewerkstelligen. Die pioniersmentaliteit is er nog steeds. Als het niks is, zeggen we dat elkaar. Is het wel interessant, dan gaat ook direct de handrem eraf. Het is ook wel goed om als buitenstaander hier binnen te komen. Dat is net als iemand van buiten ergens een kamer binnenkomt en het temperatuur verschil opvalt. Degenen die binnen zitten merken dat verschil niet. En ik ben zelf ook pionier en ga graag uitdagingen aan.”

Almere


“Ik heb ook heel bewust voor Almere gekozen. De stedelijke omgeving past mij goed. En de diversiteit. Er zijn hier 160 nationaliteiten. In Almere kan nog van alles. Dat past helemaal bij mij.
Een jonge stad, dicht bij Amsterdam. Zoveel potentieel. Maar ook met grootstedelijke problemen zoals jeugdwerkeloosheid, jongeren die wegtrekken, leegstand, onvoldoende betaalbare woningen en armoede. Dat kan ik natuurlijk niet oplossen. We kunnen als Rabobank wel helpen. Het is goed als we een groei van het aantal MKB-bedrijven kunnen stimuleren, mooie bedrijven naar Almere weten te halen en betaalbare woningen kunnen realiseren. We hebben expertise op dat gebied en een breed netwerk. We zijn een coöperatieve bank. We willen in de haarvaten van de gemeenschap zitten en onze stakeholders kennen.”


Ambitie


Met zijn 39 jaar is Özcan een relatief jonge directievoorzitter en vol passie en ambitie. “Ik moet me ergens thuis voelen en met mensen kunnen werken. Ik heb een passie voor mensen. Ik hou ervan te stimuleren en ruimte te geven om te bloeien. De eerste tijd ga ik vooral luisteren. Naar de mensen, medewerkers, leden, bedrijven en stakeholders: wat zijn hun wensen, hun dromen, hun ambities? Ik luister als mens, niet alleen als bankier. Als ik zie dat mensen om mij heen groeien, bedrijven om heen groeien: dan haal ik daar zelf enorm veel energie uit.”

Artikel geplaatst op: 16 december 2016 - 11:14

Gerelateerd

Delen